Popiežius Pranciškus – kontroversijos sūkuryje: juokaudamas pavartojo homoseksualius asmenis įžeidžiantį žodį

Popiežius Pranciškus per susitikimą su Italijos vyskupais pavartojo įžeidžiantį žargoną, kai juokavo apie gėjų skaičių seminarijose, pirmadienį pranešė žiniasklaida. Kiek vėliau popiežius atsiprašė dėl įžeidžiančios kalbos panaudojimo.

Popiežius Pranciškus.<br>EPA-ELTA nuotr.
Popiežius Pranciškus.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2024, 4:56 PM, atnaujinta May 28, 2024, 5:21 PM

Pranešama, kad prieš savaitę vykusiame privačiame susitikime 87 metų pontifikas pavartojo įžeidžiantį itališką žodį „frociaggine“, kuris laisvai verčiamas kaip „pedikai“ (angl. „faggots“ arba „poofs“).

Pranciškus pakartojo savo nepritarimą atvirai homoseksualiems vyrams stoti į kunigus rengiančias aukštąsias mokyklas, o paskui pajuokavo, kad kai kuriose seminarijose „jau ir taip per daug „frociaggine“.

Kiek vėliau popiežius Pranciškus paskelbė atsiprašymą dėl įžeidžiančios kalbos, kuria, kaip pranešta, apibūdino gėjus.

„Popiežius niekada neketino įžeisti ar išreikšti save homofobiškais terminais ir atsiprašo tų, kurie jautėsi įžeisti dėl šio termino pavartojimo, kaip buvo pranešta“, – sakoma Vatikano pranešime.

Šis komentaras pirmiausia pasirodė laikraštyje „La Repubblica“, o vėliau – „Corriere della Sera“, kuriame buvo paskelbta kai kurių susitikimo dalyvių nuomonė, kad popiežius nesuprato, koks įžeidžiantis yra šis žodis.

Argentinos pontifiko gimtoji kalba yra ispanų. Vatikanas neatsakė į prašymus pakomentuoti.

Nuo tada, kai 2013 metais tapo popiežiumi, Pranciškus primygtinai pabrėžia visiems, įskaitant LGBTQ tikinčiuosius, atviros Katalikų Bažnyčios svarbą, o pernai net suteikė leidimą laiminti homoseksualias poras.

Tačiau oficialioje Bažnyčios doktrinoje vis dar teigiama, kad tos pačios lyties asmenų santykiai yra „iš prigimties sutrikdyti“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.