Po Irano prezidento žūties – postą perims šalies pirmasis viceprezidentas: kas apie jį žinoma

2024 m. gegužės 20 d. 10:26
Lrytas.lt
Irano prezidentui Ebrahimui Raisi žuvus sraigtasparnio avarijoje, šias pareigas laikinai eis pirmasis viceprezidentas Mohammadas Mokhberas. Pagal Irano konstituciją neeiliniai prezidento rinkimai turėtų būti surengti per 50 dienų. Apie tai rašo „Reuters“.
Daugiau nuotraukų (1)
Žinoma, kad M. Mokhberas gimė 1955 m. rugsėjo 1 d. Kaip ir E. Raisi, jis laikomas artimu aukščiausiajam lyderiui Ali Khamenei, kuris sprendžia visus valstybės reikalus. Šis vyras taip pat tapo pirmuoju viceprezidentu 2021 m., kai E. Raisi buvo išrinktas prezidentu.
Pažymima, kad M. Mokhberas 2022 m. spalį kartu su aukšto rango pareigūnais ir Irano aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos nariais lankėsi Rusijoje, kad užbaigtų susitarimą dėl „Shahed“ dronų ir „žemė-oras“ raketų siuntimo į Maskvą, siekiant suteikti paramą Rusijos invazijos į Ukrainą metu.
M. Mokhberas taip pat vadovavo investiciniam fondui „Setad“, susijusiam su aukščiausiuoju šalies lyderiu. 2010 m. Europos Sąjunga įtraukė M. Mokhberą į asmenų ir subjektų sąrašą, kuriems taikomos sankcijos dėl galimo dalyvavimo „veikloje, susijusioje su branduoliniais ginklais ar balistinėmis raketomis“. Po dvejų metų jis buvo išbrauktas iš sąrašo.
Jau 2013 m. JAV Iždo departamentas į sankcijų sąrašą įtraukė „Setad Foundation“ ir 37 jo kontroliuojamas bendroves.
„Setad“, kurio pilnas pavadinimas yra „Setad Ejraie Farmaneh Hazratte Emam“, arba „Imamo įsakymų įgyvendinimo štabas“, buvo įsteigtas Islamo respublikos įkūrėjo, Ali Khamenei pirmtako ajatolos Ruhollah Khomeini įsakymu. Jis įsakė savo padėjėjams parduoti ir tvarkyti nekilnojamąjį turtą, tariamai apleistą chaotiškais metais po 1979 m. islamo revoliucijos, ir didžiąją dalį gautų lėšų skirti labdarai“, – pridūrė „Reuters“.
„Wikipedia“ duomenimis, M. Mokhberas turi du daktaro laipsnius ir tarptautinės teisės daktaro mokslinį darbą (pirmąjį magistro laipsnį). Jis taip pat turi magistro ir daktaro laipsnį vadybos srityje. Jis taip pat tarnavo Islamo revoliucinės gvardijos medicinos korpuso karininku per Irano ir Irako karą.
Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.