Aiškėja detalės apie Irano prezidentą pražudžiusį sraigtasparnio modelį: mirtiną avariją patyrė ir praėjusiais metais

Pamažu aiškėjant detalėms apie pasaulį sukrėtusį incidentą Irane, šalies valstybinė žiniasklaida praneša, kad prezidentą ir užsienio reikalų ministrą Hosseiną Amir-Abdollahianą ir kitus pareigūnus skraidinusio sraigtasparnio modelis buvo „Bell 212“. Kas dar žinoma apie šį orlaivį?

Sraigtasparnis „Bell 212“.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Sraigtasparnis „Bell 212“.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Aviakatastrofoje žuvo Irano prezidentas E. Raisi.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Aviakatastrofoje žuvo Irano prezidentas E. Raisi.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Gelbėtojai gabena sraigtasparnio katastrofos, per kurią žuvo Irano perzidentas E.Raisi, vietoje rastus kūnus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gelbėtojai gabena sraigtasparnio katastrofos, per kurią žuvo Irano perzidentas E.Raisi, vietoje rastus kūnus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 20, 2024, 2:14 PM, atnaujinta May 20, 2024, 2:47 PM

Kokio senumo buvo sraigtasparnis – neaišku, tačiau šis modelis buvo sukurtas Kanados kariuomenei XX a. septintajame dešimtmetyje (dešimtmečius trukusios JAV ir tarptautinės sankcijos prasidėjo po 1979 m. Irano revoliucijos).

Sraigtasparnius gamino JAV kompanija „Bell Helicopter“ ir juos plačiai naudojo vyriausybiniai operatoriai, įskaitant JAV teisėsaugos institucijas ir Tailando nacionalinę policiją.

Remiantis „FlightGlobal“ 2024 m. pasaulio oro pajėgų žinynu, Irano karinis jūrų laivynas ir oro pajėgos iš viso turi dešimt tokių sraigtasparnių, tačiau neaišku, kiek jų eksploatuoja Irano vyriausybė.

Jie gali būti pritaikyti įvairiems tikslams, įskaitant žmonių ir krovinių gabenimą, ir gali būti aprūpinti koviniais ginklais.

Valstybinė naujienų agentūra IRNA teigia, kad prezidentą skraidinęs sraigtasparnis gali gabenti šešis keleivius ir du įgulos narius.

Ne pelno siekiančios organizacijos „Flight Safety Foundation“ duomenimis, paskutinė mirtina avarija, susijusi su „Bell 212“, įvyko 2023 m. rugsėjį, kai prie Jungtinių Arabų Emyratų krantų sudužo privačiai eksploatuojamas modelis.

Naujausias mirtinas incidentas Irane įvyko 2018 m. balandį, kai „Bell 212“ evakuavo širdies priepuolio ištiktą pacientą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.