Jungtinėje Karalystėje įkalintas „pirmasis vietinis teroristas“: gamino bombas, ruošėsi atakuoti vyriausybės pastatus ir masiškai žudyti

Jungtinėje Karalystėje kairiųjų pažiūrų anarchistui, kuris internete dalijosi bombų gaminimo instrukcijomis, ruošėsi įvykdyti teroristinius išpuolius prieš vyriausybės pastatus ir pareiškė ketinęs nužudyti mažiausiai 50 žmonių, skirta 13 metų laisvės atėmimo bausmė.

J. Grahamas.<br>Mančesterio policijos nuotr.
J. Grahamas.<br>Mančesterio policijos nuotr.
J. Grahamas.<br>Mančesterio policijos nuotr.
J. Grahamas.<br>Mančesterio policijos nuotr.
Mančesterio policijos nuotr.
Mančesterio policijos nuotr.
J.Grahamas savo sode filmavo bombų gaminimo eksperimentus, o atsargas užkasė slaptoje miško slėptuvėje.<br>Stop kadras.
J.Grahamas savo sode filmavo bombų gaminimo eksperimentus, o atsargas užkasė slaptoje miško slėptuvėje.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-03-20 14:20

20-metis Jacobas Grahamas iš Liverpulio savo vadovėlį, pavadintą „Laisvės enciklopedija“, skyrė „nepritapėliams, socialiai niekam tikusiems asmenims, anarchistams ir praeities bei ateities teroristams, kurie nori kovoti už laisvę prieš vyriausybę“.

Teisėjas Justice'as Goose'as sakė, kad koledžo studentas buvo „pavojingas jaunuolis“, ir pridūrė, kad J.Grahamas save apibūdino kaip „pirmąjį vietinį Jungtinės Karalystės teroristą“.

Saugumo tarnybos atskleidė J.Grahamo veiklą vykdydamos tyrimą dėl cheminių medžiagų pirkimo internetu.

Atlikusios kratą jo namuose, kuriuose jis gyveno kartu su motina ir seserimi, jos nustatė, kad jis savo sode filmavo bombų gaminimo eksperimentus, o atsargas užkasė slaptoje miško slėptuvėje.

Dokumente, pavadintame „Mano planas“, J.Grahamas rašė, kad norėjo nužudyti mažiausiai 50 žmonių, atakuodamas vyriausybinius pastatus ir politikų namus.

Jis taip pat sukūrė 138 vaizdo įrašus, kurie turėjo būti paskelbti išpuolio dieną. Juose jis demonstravo sprogmenis ir kalbėjo apie „Paskutiniojo teismo dieną“ ir pasisakė už darbininkų klasės žmones.

Ant sienos savo miegamajame J.Grahamas buvo pasikabinęs atspausdintą automobilio sprogimo nuotrauką su užrašu: „Padaryk taip, kad politikai vėl bijotų užvesti savo automobilius“.

Ruošėsi masinėms žudynėms

Informatikos mokslus studijuojantis J.Grahamas naudojo vardą „Destro the Destroyer“ (liet. „Naikintojas Destro“) ir su bendraminčiais ekstremistais bendravo naudodamasis žaidimų pokalbių platforma „Discord“.

Tuo tarpu „Telegram“ platformoje jis keitėsi žinutėmis su kitais asmenimis, kurie pritarė jo neapykantai valdžiai. Šie žmonės bendravo grupėse, pavadintose „Earth Militia“, „Total Earth Liberation“ ir „Neo Luddite Action“.

Nuteisdamas jį 13 metų laisvės atėmimo bausme jaunų nusikaltėlių įstaigoje teisėjas J.Goose'as sakė, kad tie, kurie pažinojo J.Grahamą, tikino, jog jis buvo paprastas jaunuolis, besidomintis fejerverkais, kariuomene ir lauko pramogomis.

„Tačiau iš tikrųjų jūs esate pavojingas jaunuolis, save apibūdinote kaip pirmąjį Jungtinėje Karalystėje išaugintą teroristą“, – į jaunuolį kreipėsi teisėjas.

J.Grahamas buvo kelių „Telegram“ pokalbių grupių administratorius, įskaitant vieną, pavadintą „Total Earth Liberation Group“ (liet. „Visiško Žemės išlaisvinimo grupė“), kurioje buvo 150 narių, su kuriais jis dalijosi savo bombų gaminimo instrukcijomis.

Nuteistasis policijai sakė, kad yra kairiųjų pažiūrų, bet „labiau panašus į anarchistą“, ir pridūrė: „Man nepatinka centrinės kontrolės idėja ir monarchija“.

Jis teigė, kad ideali vyriausybė būtų „Liverpulio dydžio“ ir pridūrė, kad remia Žaliųjų partiją bei yra „aplinkosaugininkas“, kuriam nepatinka, kaip „veikia korporacijos ir kaip jos kenkia Žemei“.

Vasario 23 d. prisiekusieji jį pripažino kaltu dėl vieno kaltinimo rengimusi teroro aktams, keturių kaltinimų dėl informacijos laikymo teroristiniais tikslais ir dviejų kaltinimų dėl teroristinio leidinio platinimo nuo 2022 m. gegužės iki 2023 m. gegužės.

Po penkias savaites trukusio teismo proceso J.Grahamas buvo išteisintas dėl vieno kaltinimo rengimusi teroro aktams.

„Manau, teisinga sakyti, jog buvau gana priešiškai nusiteikęs prieš vyriausybę, – sakė jis teisme. – Nepritariau jos idėjai – tam, kaip buvo tvarkomi tam tikri dalykai, pandemija, brangstantis pragyvenimas. Nepritariau, kad grupė mažų žmonių gali priimti sprendimus, kurie daro įtaką masei.“

Teismas išgirdo, kad J.Grahamas, žiūrėdamas „Netflix“ serialą „Manhunt“, ėmė dievinti amerikiečių teroristą Theodore'ą Kaczynskį, žinomą kaip „Unabomberį“, ir pažadėjo „užbaigti tai, ką jis pradėjo“.

Iš nuošalaus namelio Montanoje Th.Kaczynskis vykdė 17 metų trukusią sprogdinimų paštu kampaniją, kurios metu taikėsi į technologijų akademikus universitetuose, nužudydamas tris žmones ir sužeisdamas 23.

Savo dokumente „Mano planas“, kurį J.Grahamas pradėjo rengti 2022 m. gegužę, jis nurodė, kad planuoja sprogdinimų kampaniją, kuri baigsis šaudymu.

„Ketinu pulti vyriausybinius pastatus, politikų namus, masiškai žudyti tuos, kurie mano, kad galima slėpti savo blogus poelgius už pinigų ir valdžios, bet jūs negalite pasislėpti nuo manęs. Mano tikslas – mažiausiai 50 žuvusiųjų ir dar daugiau sužeistųjų. Bet koks didesnis skaičius būtų palaiminimas“, – rašė jis.

„Aš nuolat jaučiu pyktį, esu tiksinti laikrodinė bomba. Aš nesigailiu dėl nieko“, – pridūrė ekstremistas.

J.Grahamas taip pat kūrė vaizdo dienoraščius ir viename jų sakė: „Turiu viską, ko reikia revoliucijai pradėti“.

Jautėsi tarsi filmo herojus

Birželio 21 d. vaizdo įraše J.Grahamas išsitraukė mačetę raudona rankena ir bakstelėjo ašmenimis, sakydamas: „Dar negaliu baigti savo gyvenimo, dar turiu įvykdyti tiek daug skerdynių...“

Kitame vaizdo įraše, padarytame jo miegamajame rugpjūčio 9 d., jis sakė esąs teroristas, „jei terorizmas yra pasisakymas už tai, kas, jūsų manymu, yra teisinga, pasisakymas už šios šalies dirbančiųjų klasės žmones“.

„Dauguma mūsų negali sau leisti šildyti namų ar įsigyti maisto, turi būti kas nors, kas išspręstų šią problemą. Tai padaryti yra mano pareiga“, – kalbėjo ekstremistas.

Jis pridūrė: „Būsiu vietinis teroristas, nes gimiau Didžiosios Britanijos žemėje. Jei norite mane vadinti teisingumo kovotoju ar didvyriu, vadinkite mane taip. Jei norite mane vadinti niekšu, vadinkite mane taip, nes manęs čia nebus, kad visa tai išgirsčiau.“

Kitame vaizdo įraše jis grasino užpulti Hiu Berdo koledžą, kuriame mokėsi, sakydamas: „Aš sumautai pasiruošęs, po velnių, man nerūpi, aš nužudysiu visus iki vieno“.

J.Grahamas taip pat buvo atsisiuntęs teroristinių leidinių rinkinį, įskaitant „Mudžahidų vadovą“ ir „Baltojo pasipriešinimo vadovą“, kurį laikė aplanke, pavadintame „Aleksandrija“ pagal legendinės senovės bibliotekos pavadinimą.

Teisme jis pasakojo, kad jautėsi tarsi Džeimso Bondo filmo arba postapokaliptinio televizijos serialo „The Last Of Us“ veikėjas.

Jis sakė, kad „ruošėsi paskutinio teismo dienai, galimai invazijai, pilietiniam karui, karinei padėčiai, stichinėms nelaimėms, saulės sprogimams, potvyniams“ ir panašiems dalykams.

Parengta pagal „Sky News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.