Po gaujų surengto masinio pabėgimo iš kalėjimo Haityje paskelbta nepaprastoji padėtis

Po to, kai ginkluotos gaujos savaitgalį užpuolė du didžiausius Haičio kalėjimus ir galimai padėjo pabėgti tūkstančiams kalinių, vyriausybė sekmadienio naktį šalyje paskelbė nepaprastąją padėtį.

Haitis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Haitis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2024, 9:33 AM, atnaujinta Mar 4, 2024, 9:35 AM

Vyriausybės pranešime teigiama, kad per antpuolius „žuvo ir buvo sužeisti policininkai bei kalėjimų darbuotojai, pabėgo pavojingi kaliniai, buvo suniokotos šios įstaigos“.

Tikslaus aukų skaičiaus vyriausybė nenurodė.

Žiniasklaidos pranešimai apie pabėgusių kalinių skaičių skiriasi – nurodoma, kad galėjo pabėgti nuo kelių šimtų iki beveik visų iš 3 700 nacionaliniame Port o Prenso kalėjime buvusių kalinių.

Sekmadienį vyriausybė buvo pranešusi, kad šeštadienį policija nesugebėjo užkirsti kelio gaujoms išlaisvinti daugybės kalinių, už grotų atsidūrusių už „žmonių grobimą, žmogžudystes ir kitus nusikaltimus“.

Vėliau vyriausybė pranešė, kad visame Vakarų departamente, kuriame yra šalies sostinė, bus įvesta 72 valandas truksianti nepaprastoji padėtis, kurios trukmė gali būti pratęsta.

Be to, nuo 18 val. iki penktos valandos ryto įvedama komendanto valanda „padėčiai suvaldyti“.

Vyriausybė taip pat patvirtino, kad dar vienas kalėjimas buvo užpultas į rytus nuo sostinės esančiame Kruadebuke mieste. Apie šį incidentą žinoma mažiau ir nėra aišku, ar ir jo metu kiek nors nusikaltėlių paspruko į laisvę.

Haičio žmogaus teisių gynimo advokatų kooperatyvas pranešė, kad Port o Prenso kalėjime liko mažiau nei 100 kalinių.

Laikraštis „Miami Herald“ pranešė, kad gaujos, besirengdamos savo išpuoliams, naudojo dronus, kad surinktų informacijos apie kalėjimo sargų judėjimą ir pasirinktų geriausią laiką pulti.

Gaujų išpuoliai krizės apimtoje Karibų jūros saloje tapo dar intensyvesni po to, kai laikinasis ministras pirmininkas Arielis Henry praėjusią savaitę lankėsi Kenijoje, kur dalyvavo derybose dėl tarptautinės policijos operacijos.

Po mėnesių mėnesius trukusių derybų ir teisinių kovų, abejų šalių atstovai penktadienį pagaliau pasirašė atitinkamą sutartį.

Sutartyje numatyta, kad Kenijos vyriausybė į nualintą Haitį atsiųs 1 000 policijos pareigūnų, padėsiančių kovoti su smurtu šalyje.

Kol laikinasis premjeras buvo išvykęs, nusikaltėlių gaujos kai kuriuose Haičio sostinės rajonuose paralyžiavo visuomenės gyvenimą, tarptautiniame oro uoste buvo girdėti šūviai.

Vyriausybės teigimu, žuvo keletas policijos pareigūnų.

Pranešama, kad perpildytame Port o Prenso kalėjime buvo laikoma keletas gaujų vadeivų bei įtariamųjų Haičio prezidento Jovenelio Moïse nužudymo byloje.

J. Moïse žuvo, kai į jį netoli jo rezidencijos 2021 m. liepos 7 d. naktų buvo paleista 12 šūvių. Tyrėjų teigimu, nusikaltimą keleto organizatorių užsakymu įvykdė maždaug 20 samdinių iš Karibų jūros regiono grupuotė.

Ligi šiol atskleistos ne visos šios žmogžudystės aplinkybės.

JT vertinimu, nusikaltėlių gaujos kontroliuoja maždaug 80 proc. Port o Prenso ir nuolat plečia savo įtaką likusioje šalies dalyje.

Dėl gaujų smurto sudėtingesnė darosi ir tiekimo sistema – anot JT, badauja maždaug pusė iš 11 mln. Haičio gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.