Iš V. Putino – gąsdinimai rusams: „NATO pajėgos ruošiasi smogti Rusijos teritorijai“

Kremliaus šeimininkas Vladimiras Putinas Rusijos Federalinėje Asamblėjoje kreipiasi į tautą ir sako metinį pranešimą apie šalies padėtį.

 V. Putinas.
 V. Putinas.
 V. Putinas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 V. Putinas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 V. Putinas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 V. Putinas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 V. Putinas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 V. Putinas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 V. Putinas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 V. Putinas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 V. Putinas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 V. Putinas.<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 29, 2024, 8:20 AM, atnaujinta Feb 29, 2024, 1:21 PM

Pradėdamas kalbą V.Putinas kalbėjo apie Rusijos „artimiausius planus ir Rusijos žmonių siekius“.

V.Putinas pasidžiaugė „didžiule gyventojų parama“ vadinamajai „specialiajai karinei operacijai“ Ukrainoje. Jis gyrė „didvyrius“ fronto linijose ir „tranšėjose“, kurie „kenčia“, bet esą turi „visos šalies“ palaikymą.

V.Putinas pakartojo savo ne kartą išsakytus teiginius apie tariamas Vakarų „kolonijines tendencijas“ ir pareiškė, kad jie neva „siekia sunaikinti Rusiją“.

Rusijos lyderis, kuris dažnai daro pertraukas, kad sulauktų aplodismentų, sakė, kad JAV yra „absoliučiai pasiryžusios“ skatinti susiskaldymą šalyje.

Rusija kovoja už savo „laisvę ir nepriklausomybę“, tikino jis, o vėliau vėl padarė pauzę, šį kartą tylos minutei už savo „žuvusius didvyrius“.

Pasibaigus tylos minutei V.Putinas savo kalboje apie valstybės padėtį auditorijai sakė, kad Rusija rodo „visišką atsakomybę“ dėl branduolinių ginklų panaudojimo.

Jis atkreipė dėmesį į JAV kaltinimus, kad Rusija į kosmosą išsiuntė palydovams grėsmę keliantį branduolinį ginklą.

„Tai tik melas, kad mes atrodytume blogai. Ir čia reikia prisiminti, kad pastaruosius 15 metų mes siūlome suvaldyti branduolinių ginklų naudojimą, – dėstė V.Putinas. – Turime visus įmanomus pagrindus tvirtinti, kad visas klausimas apie mūsų strateginės hegemonijos siekį tėra apsimetinėjimas.“

Toliau V.Putinas teigė, kad JAV derasi su Rusija tik tam, kad „pasiektų savo interesų“. Pasak jo, Vakarai bando Rusiją įtraukti į ginklavimosi varžybas, panašias kaip per Šaltąjį karą.

Rusijos išlaidos gynybai sudaro 13 proc. BVP, pridūrė V.Putinas ir pareiškė, kad NATO pajėgos esą „ruošiasi smogti Rusijos teritorijai“. Vakarų Rusija turi būti „tinkamai apsaugota“ po to, kai NATO išsiplėtė į Švediją ir Suomiją, sakė V.Putinas.

Jis tikino, kad NATO pajėgos esą ruošiasi smogti Rusijos teritorijai ir tam naudoja „efektyviausias pajėgas“.

V.Putinas sakė, kad bet kurios šalies, kuri užpultų Rusiją, likimas būtų „daug tragiškesnis“ už bet ką, kas galėtų grėsti Rusijai.

„Jie turi suprasti, kad mes taip pat turime ginklų, ginklų, kurie galėtų nugalėti juos jų pačių teritorijoje“, – sakė jis ir pridūrė, kad toks žingsnis gali „paskatinti branduolinio ginklo panaudojimą“.

„Ar jie to nesupranta?“ – klausė jis.

V.Putinas sakė, kad Vakarų šalys mano, jog yra „aukščiausios“.

„Rusofobija apakina žmones ir atima iš jų racionalius gebėjimus, – dėstė V.Putinas. – Be Rusijos nėra tvirtos taikos pasaulyje.“

Rusijos kariuomenė didina savo kovinius pajėgumus ir „užtikrintai“ žengia per fronto liniją Ukrainoje, ketvirtadienį taip pat pareiškė V.Putinas.

„Ginkluotųjų pajėgų koviniai pajėgumai išaugo daug kartų. Jos užtikrintai žengia į priekį daugelyje sričių“, - sakė V. Putinas, pradėjęs savo kasmetinį kreipimąsi į Rusijos parlamento abejų rūmų įstatymų leidėjus, kalbą transliavo valstybinė televizija.

V. Putinas taip pat perspėjo Vakarus, kad Rusija turi ginklų, galinčių smogti jų teritorijoje, ir kad jų grasinimai kelia „realų“ branduolinio karo pavojų.

„Jie turi pagaliau suvokti, kad mes taip pat turime ginklų, galinčių pasiekti taikinius jų teritorijoje. Viskas, ką sumano Vakarai, kelia realų konflikto panaudojant branduolinius ginklus, taigi ir civilizacijos sunaikinimo, pavojų“, – grasino V. Putinas.

Savo iššaukiančioje kalboje Rusijos lyderis pabrėžė, kad jo kariai žengia į priekį Ukrainoje, ir perspėjo Vakarus dėl „tragiškų padarinių“ bet kuriai šaliai, kuri išdrįs pasiųsti karius į Ukrainą.

„Jie paskelbė apie galimybę pasiųsti Vakarų karinius kontingentus į Ukrainą, – rėžė V. Putinas. – Padariniai galimiems intervencijos dalyviams bus dar tragiškesni.“

Panašu, kad jo komentarai buvo atsakas į Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono žodžius, pasakytus anksčiau šią savaitę, kad negalima atmesti karių pasiuntimo į Ukrainą galimybės. Daugelis Europos lyderių suskubo tokią galimybę atmesti.

Vakarų lyderiai ne kartą kritikavo V. Putiną už beatodairišką branduolinę retoriką, kurią jis ne kartą naudojo Maskvai pradėjus plataus masto puolimą prieš Ukrainą. Rusija pasitraukė iš ginklų kontrolės sutarčių su Jungtinėmis Valstijomis, be to, V. Putinas anksčiau perspėjo, kad „neblefuoja“, kai sako esąs pasirengęs panaudoti branduolinius ginklus. Pastaraisiais mėnesiais atrodė, kad jis sumažino savo grasinimus branduoliniais ginklais.

Naujasis įspėjimas nuskambėjo Kremliui jaučiant pakylėjimą dėl pastarojo meto laimėjimų mūšio lauke Ukrainoje, sankcijas atlaikančios ekonomikos ir ženklų, kad Vakarų parama Ukrainai senka. Visa tai vyksta prieš vadinamuosius rinkimus, pratęsiančius V. Putino valdymą iki 2030 metų.

V. Putino kalba, pasakyta „Gostiny Dvor“ rūmuose prie Maskvos Raudonosios aikštės, buvo ne tik transliuojama per televiziją, bet ir rodoma dideliuose skaitmeniniuose ekranuose bei nemokamai kino teatruose visoje šalyje. Rusijos lyderis šią kalbą pasakė likus šiek tiek daugiau nei dviem savaitėms iki Rusijoje vyksiančių vadinamųjų prezidento rinkimų. V. Putinui tai proga išdėstyti savo vidaus ir užsienio politikos prioritetus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.