Po rusų piloto nužudymo Ispanijoje – perspėjimas: „Vyksta slaptas karas“

Rusijos Mi-8 pilotas Maksimas Kuzminovas, 2023 metų vasarą sraigtasparniu atskridęs į Ukrainą, buvo rastas negyvas Ispanijoje. Politologas Vladimiras Fesenko komentavo, ar ši istorija turės įtakos Rusijos kariškių, kurie po sėkmingos specialiosios operacijos „Zylė“ galėtų padaryti tą patį, motyvacijai.

 Politologas pažymėjo, kad Ukraina žadėjo apsaugą tiesiogiai savo šalies teritorijoje, tačiau rusų Mi-8 pilotas M. Kuzminovas nusprendė išvykti į užsienį.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Politologas pažymėjo, kad Ukraina žadėjo apsaugą tiesiogiai savo šalies teritorijoje, tačiau rusų Mi-8 pilotas M. Kuzminovas nusprendė išvykti į užsienį.<br> Lrytas.lt fotomontažas
M. Kuzminovas.<br>EPA-ELTA nuotr.
M. Kuzminovas.<br>EPA-ELTA nuotr.
 Ispanijoje nužudytas į Ukrainos pusę perėjęs rusų pilotas.<br> Reupers/Scanpix nuotr.
 Ispanijoje nužudytas į Ukrainos pusę perėjęs rusų pilotas.<br> Reupers/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 22, 2024, 7:05 AM, atnaujinta Feb 22, 2024, 7:06 AM

„Būsiu atviras, jei žmogus tai darė ne tik dėl pinigų, bet sąmoningai – ypač kovos su Putino režimu kontekste, kaip tai daro dešimtys ar šimtai rusų, kurie dabar kovoja Ukrainos pusėje prieš Rusijos kariuomenę, jis taip pat galėjo padėti“, – nacionaliniame Ukrainos televizijos teletone pabrėžė V. Fesenko.

Politologas pažymėjo, kad Ukraina žadėjo apsaugą tiesiogiai savo šalies teritorijoje, tačiau rusų Mi-8 pilotas M. Kuzminovas nusprendė išvykti į užsienį.

„Jis išvyko į Ispaniją. Ir į rajoną, kur daug rusų, Alikantėje. Čia ne tik didžiulė rusakalbių bendruomenė, bet ir daug žmonių su rusiškais pasais. Ten buvo puiki aplinka Rusijos specialiosiosm pajėgoms. Jau nekalbant apie tai, kad ten daug žmonių su nusikalstama praeitimi. Todėl rizika ten buvo didžiulė. Bet tai buvo paties žmogaus pasirinkimas. Tai – ne Ukrainos atsakomybė, nes jis pats tai pasirinko“, – pabrėžė V. Fesenko.

Politologas mano, kad Mi-8 piloto M. Kuzminovo nužudymo istorija gali turėti įtakos saugumo priemonių stiprinimui Vakarų šalyse, nes tai signalas, kad Rusijos agentai ir žvalgybos tarnybos vėl pradėjo aktyvią veiklą.

„Dabar Europoje daug kalbama, kad Rusijos specialiosios tarnybos, jų agentai ir žudikai vėl pradėjo medžioti Europoje. Ir jie jaučiasi labai laisvi, o tai yra neigiamas signalas. Kai JK buvo pasikėsinta į Skripalio (buvusio GRU pulkininko – UNIAN) gyvybę, o anksčiau įvykdytas Litvinenkos (buvusio FSB darbuotojo – UNIAN) nužudymas JK, buvo gana griežta reakcija ir sankcijos Rusijai. Dabar, manau, visų Vakarų šalių, ir ne tik Europos, žvalgybos tarnybos turi stiprinti saugumo priemones. Nes Rusijos agentai ir Rusijos specialiosios tarnybos vėl pradėjo aktyvų darbą. Reikia imtis atsakomųjų priemonių ir stiprinti darbą su žmonėmis, atvykstančiais su rusiškais pasais, jau nekalbant apie slaptuosius agentus. Todėl vyksta slaptas karas, o Vakarai turi suprasti šį signalą“, – apibendrino V. Fesenko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.