Sakartvelo prezidentė pasmerkė Rusijos planą atsiskyrusiame regione įkurti karinio jūrų laivyno bazę

Antradienį Sakartvelo prezidentė Salome Zurabišvili pasmerkė Rusijos planą įkurti karinio jūrų laivyno bazę atsiskyrusiame Abchazijos regione, ji tai įvertino kaip grėsmę saugumui Juodojoje jūroje.

Rusijos karo laivai.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Rusijos karo laivai.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2024, 3:16 PM

Pernai spalį, kai Ukraina suintensyvino atakas prieš Maskvos Juodosios jūros laivyną, Abchazijos separatistų lyderis Aslanas Bžanija pareiškė pasirašęs susitarimą su Rusija dėl Rusijos karinio jūrų laivyno bazės įkūrimo Očamčyro mieste ant Juodosios jūros kranto ir sakė, jog tai bus padaryta „artimiausiu metu“.

„Rusijos planas paversti Očamčyro uostą savo karinio jūrų laivyno baze skirtas perkelti konfrontaciją į Juodąją jūrą, į mūsų teritorinius vandenis ir sukelti grėsmę strateginei Juodosios jūros perspektyvai“, – sakė S. Zurabišvili, antradienį kreipdamasi į parlamentą.

S. Zurabišvili, ne kartą susikirtusi su Sakartvelo vyriausybe ir kaltinusi ją pernelyg suartėjus su Maskva, taip pat perspėjo, kad Rusija „pradėjo naujas atakas hibridiniame kare prieš Sakartvelą“. Prezidentės vaidmuo yra daugiausia reprezentacinis, tačiau ji yra ištikima Ukrainos rėmėja nuo pat plataus masto Rusijos invazijos pradžios 2022 m. vasario mėnesį.

Rusija jau turi nuolatines karines bazes Abchazijoje ir kitame Maskvos remiamame separatistiniame Pietų Osetijos regione, po 2008 m. karo su šia Kaukazo šalimi Rusija pripažino abu šiuos Sakartvelo regionus nepriklausomomis valstybėmis.

Očamčyras yra pajūrio miestas, esantis netoli Anaklijos, svarbios Sakartvelo vietos prie Juodosios jūros. Očamčyre nuo 2009 m. veikia Rusijos patrulinių laivų bazė. Uostas per seklus priimti didelius laivus, todėl norint paversti jį reikšminga karinio jūrų laivyno baze, reikėtų iš pagrindų atnaujinti pasenusią infrastruktūrą. Ukrainos žvalgyba spalį pareiškė, jpg Rusija aktyviai atkuria Očamčyro uosto infrastruktūrą, kad ten galėtų bazuotis karo laivai.

Nepaisant įstrigusio puolimo sausumoje, Ukraina sėkmingai kovoja su Rusija Juodojoje jūroje, nuskandino kelis Rusijos karo laivus ir palei savo pietinę pakrantę atidarė eksporto koridorių komerciniams laivams. Prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Rusijos laivynas „nebepajėgus veikti vakarinėje Juodosios jūros dalyje ir traukiasi iš Krymo“. Pernai Ukraina raketomis smogė Rusijos Juodosios jūros laivyno vadavietei aneksuotame Krymo pusiasalyje, tai buvo didelis smūgis Maskvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.