Turkijos parlamentas ketina balsuoti dėl Švedijos stojimo į NATO

Po daugelį mėnesių trukusio NATO sąjungininkių spaudimo Turkijos parlamentas suplanavo balsavimą dėl Švedijos priėmimo į NATO ir įtraukė jį į antradienio darbotvarkę.

NATO ir Švedijos vėliavos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
NATO ir Švedijos vėliavos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2024, 11:29 AM

Tikslus balsavimo laikas lieka neaiškus, nes, kaip skelbiama parlamento interneto svetainėje, Švedija yra 42 darbotvarkės punktų sąrašo pabaigoje.

Jei Turkija ratifikuos prisijungimą, Vengrija bus likusi vienintelė NATO narė, dar nepritarusi Švedijos siekiui prisijungti prie karinio aljanso.

Kad Švedija galėtų prisijungti, kiekviena NATO narė turi tam pritarti.

Turkijos parlamento užsienio reikalų komitetas jau balsavo už Švedijos narystę.

Švediją ir Suomiją prašyti prisijungti prie NATO paskatino Rusijos karas Ukrainoje ir tolesnės agresijos pavojus. Suomija įstojo praėjusių metų balandį, tačiau Švedijos prašymas buvo ne toks paprastas.

Turkija jau daugiau nei metus delsia ratifikuoti Švedijos paraišką dėl tariamos Stokholmo paramos grupėms, kurias Ankara vadina „teroristinėmis“, pirmiausia turėdama omenyje uždraustą Kurdistano darbininkų partiją (PKK).

Spalio mėnesį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paprašė parlamento pradėti balsavimo dėl Švedijos procesą po to, kai Stokholmas sugriežtino kovos su terorizmu teisės aktus.

R. T. Erdoganas neseniai susiejo Turkijos balsavimą su laukiamu JAV Kongreso pritarimu F-16 naikintuvų pardavimui Ankarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.