Teisių grupė: Irane už vyro nužudymą pakarta moteris, ištekinta dar vaikas

Trečiadienį Irane pakarta moteris, nuteista nužudžiusi vyrą, už kurio ištekėjo dar būdama vaikas, pranešė žmogaus teisių organizacija. Iranas įvykdė bausmę nepaisydamas tarptautinės kampanijos jos pasigailėti.

Trečiadienį Irane pakarta moteris, nuteista nužudžiusi vyrą, už kurio ištekėjo dar būdama vaikas.<br>Imago-images/Scanpix asociatyvi nuotr.
Trečiadienį Irane pakarta moteris, nuteista nužudžiusi vyrą, už kurio ištekėjo dar būdama vaikas.<br>Imago-images/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2023, 12:13 PM

Mirties bausmė pastarąjį dešimtmetį kalintai Samirai Sabzian buvo įvykdyta auštant Ghezelio Hesaro kalėjime Karadžio mieste prie Teherano, pranešė Norvegijoje įsikūrusi Irano žmogaus teisių organizacija (IHR). Jos teigimu, nuotaka buvo dar vaikas, kai 15 metų buvo ištekinta, artimųjų teigimu, ji tapo smurto šeimoje auka. Prieš 10 metų ji buvo suimta, tada dar devyniolikmetė, apkaltinta vyro nužudymu ir vėliau nuteista mirties bausme. Ji turėjo du vaikus, kurių po arešto nematė iki paskutinio susitikimo kalėjime anksčiau šį mėnesį, pranešė IHR.

„Samira yra daugelį metų trunkančio lyties apartheido, vaikų santuokų ir smurto šeimoje auka, o šiandien ji tapo nekompetentingo ir korumpuoto režimo žudymo mašinos auka“, – pareiškė organizacijos vadovas.

Teisių grupės reiškė susirūpinimą dėl šiais metais Irane padaugėjusių mirties bausmių vykdymų. Pasak „Amnesty International“, vien lapkritį mirties bausmė buvo įvykdyta mažiausiai 115 žmonių. Organizacija paragino Iraną nevykdyti egzekucijos ir kaltino valdžią „siaubingu valstybės sankcionuotu žudymu“.

Britų vyriausybė taip pat ragino Iraną išsaugoti S. Sabzian gyvybę. „Samira yra vaikų santuokos auka (...) Iranas privalo nutraukti šį pasibaisėtiną elgesį su moterimis ir mergaitėmis“, – socialiniame tinkle X antradienį parašė jaunesnysis užsienio reikalų ministras Tariqas Ahmadas.

IHR duomenimis, šiais metais Irane mirties bausmė įvykdyta 18-ai moterų, įskaitant S. Sabzian.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.