Europos pasiuntinys patarė Turkijai švelninti toną, kad išvengtų izoliacijos

Turkija tapo tarptautiniu mastu izoliuota ir turi sušvelninti retoriką, jei nori laimėti svarbių Europos Sąjungos (ES) nuolaidų, trečiadienį pareiškė aukštas Europos pareigūnas.

R. T. Erdoganas.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2023, 1:11 PM

Europos Parlamento pranešėjas Turkijos klausimais Nacho Sanchezas Amoras sakė, kad šiurkšti Ankaros kalba užsienio reikalų klausimais yra viena didžiausių kliūčių pagerinti santykius su Briuseliu. Turkija siekia supaprastinto Europos vizų režimo savo piliečiams ir atnaujinti 1995 m. muitų susitarimą su bloku, tai padėtų jai padidinti eksportą.

Praėjusią savaitę ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis rekomendavo pateikti Turkijai abu pasiūlymus mainais į daugelį nuolaidų, tai apimtų pažangą sprendžiant padalintos Kipro salos klausimą ir Turkijos vaidmenį padedant Rusijai išvengti sankcijų.

Paskutinę savo misijos Turkijoje dieną N. Sanchezas Amoras pridėjo dar vieną sąlygą. „Susilaikyti nuo agresyvaus, grasinančio tono lengva ir nieko nekainuoja“, – sakė jis žurnalistams Stambule. „Esate visiškai izoliuoti. Vienintelis tikras jūsų draugas yra Azerbaidžanas“, – kalbėjo N. Sanchezas Amoras.

Turkija nuo 1999 m. yra oficiali kandidatė į Europos Sąjungą, tačiau procesas iš esmės įšaldytas nuo 2018 m. dėl Europos susirūpinimo žmogaus teisių padėtimi Turkijoje ir jos avantiūristiška užsienio politika.

Šią savaitę Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas atvyks reto vizito į Graikiją, jo tikslas – pagerinti dviejų istorinių priešininkių santykius. Tačiau jis nuolat pliekė Vakarus per gegužę vykusią savo perrinkimo kampaniją, o praėjusį mėnesį pasinaudojo didelio dėmesio sulaukusiu vizitu į Vokietiją, kad pasmerktų Berlyno paramą Izraeliui jo kare su „Hamas“.

Pasak N. Sanchezo Amoro, tokia retorika puikiai tinka Turkijos visuomenei ir tai lemia daugelį Turkijos užsienio politikos sprendimų. „Yra kiti keliai ir sąlygos norint būti gera bendradarbiaujančia kaimyne arba nare“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.