Dėl opozicijos iniciatyvos Latvijos prezidentas dviem mėnesiams sustabdė partnerystės įteisinimą

Latvijos valstybės prezidento kanceliarijoje gautas 34 Saeimos deputatų prašymas dviem mėnesiams sustabdyti notariato įstatymo pataisų skelbimą, kad būtų galima inicijuoti referendumą dėl partnerystės instituto įvedimo Latvijoje, ketvirtadienio vakarą interviu Latvijos televizijai patvirtino Latvijos prezidentas Edgaras Rinkevičius.

E. Rinkevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E. Rinkevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2023, 4:09 PM

Šalies prezidentas pabrėžė, kad Saeima, priėmusi partnerystės sistemą, žengė svarbų ir prasmingą žingsnį sprendžiant šį klausimą.

„Tai bus daroma pagal Konstituciją. Saeimos deputatai turi teisę pasinaudoti savo konstitucinėmis teisėmis, o dabar visuomenė, Latvijos piliečiai, turi du mėnesius palaikyti šią idėją arba ne“, – sakė prezidentas.

Jis pakartojo, kad Saeimos sprendimas yra palankus ir teisingas, tačiau jei trečdalis deputatų nori inicijuoti referendumą, tai „pagal Konstituciją tai yra rinkėjų rankose – dešimtadalio šalies piliečių rankose, ar tai daryti, ar ne“.

„Viso šio proceso metu kviečiu išlaikyti abipusę pagarbą ir diskutuoti, nes tai gana jautrūs klausimai. Tikiuosi, kad ši diskusija vyks pagal aukščiausio lygio demokratinius mūsų šalies standartus, be jokių mūsų tarpusavio emocinių protrūkių ar įžeidinėjimų“, – pareiškė E.Rinkevičius.

Jei bent 34 nariai paprašys prezidento neskelbti įstatymo, prezidentas privalės jį pristabdyti. Tuomet per du mėnesius bus galima rinkti parašus dėl šių įstatymų pateikimo referendumui. Kad referendumas būtų surengtas, turi pasirašyti ne mažiau kaip 154 241 rinkimų teisę turintis asmuo (10 proc. visų šalyje registruotų rinkėjų).

Jei referendumas įvyks, įstatymas galės būti panaikintas, jei jame dalyvaus ne mažiau kaip pusė paskutiniuose Saeimos rinkimuose dalyvavusių rinkėjų skaičiaus ir dauguma balsuos už įstatymo panaikinimą. Saeimos rinkimuose dalyvavo 916 368 rinkėjai, t. y. aktyvumas siekė apie 60 proc.

Jei per du mėnesius dėl įstatymo perdavimo referendumui nesurenkama dešimtadalio rinkėjų parašų, po šio laiko įstatymas paskelbiamas ir įsigalioja.

Parengta pagal lsm.lv inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.