ES pasmerkė Rusijos kareivių įvykdytą Sakartvelo civilio nužudymą

Europos Sąjunga (ES) antradienį pasmerkė Rusijos kareivių nušauto Sakartvelo civilio nužudymą netoli atsiskyrusio Pietų Osetijos regiono, Maskvos kontroliuojamo nuo 2008 m. įsiveržimo.

 Sakartvelas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Sakartvelas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2023, 2:04 PM

„ES griežtai smerkia Sakartvelo piliečio nužudymą ir kito asmens sulaikymą Kirbalyje. Raginame nedelsiant jį paleisti“, – socialinėje žiniasklaidoje paskelbė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis. Jis pridūrė, kad Rusijos karinis buvimas okupuotuose Sakartvelo Abchazijos ir Pietų Osetijos regionuose yra neteisėtas.

Sakartvelas pirmadienį pranešė, kad Rusijos kareiviai nužudė civilį ir pagrobė antrąjį, incidentą patvirtino ES stebėjimo misija. Vietos gyventojai pasakojo nepriklausomai „Pirveli“ televizijai, kad auka buvo 58 metų vyras, rusų kareiviai jį nušovė, kai jis kartu su keliais kitais kaimo gyventojais ėjo melstis į bažnyčią. Anksčiau šiais metais Rusijos kareiviai neleido kartvelams į ją patekti.

Antradienį paklaustas apie incidentą, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė „neturįs jokios informacijos“.

Rusija kontroliuoja Pietų Osetiją nuo trumpo 2008 m. karo, po kurio Kremlius pripažino ją nepriklausoma. Rusijos kareivių, patruliuojančių prie separatistinio regiono ir Tbilisio kontroliuojamo Sakartvelo sienos, vykdomi Sakartvelo kaimo gyventojų sulaikymai sulaukė tarptautinio pasmerkimo.

Rusija įsiveržė į Sakartvelą 2008 m. rugpjūtį, kai Tbilisis pradėjo didelio masto karinį puolimą prieš Pietų Osetijos miliciją, apšaudžiusią Sakartvelo kaimus. Maskva bombardavo taikinius visoje prie Juodosios jūros esančioje šalyje ir okupavo dalį jos teritorijos. Per penkias dienas nedidelė Sakartvelo kariuomenė buvo sumušta. Po karo Maskva nepriklausoma pripažino Pietų Osetiją ir kitą separatistinį Abchazijos regioną, įkūrė ten nuolatines karines bazes.

Maskvai užpuolus Ukrainą, padidėjo įtampa tarp Rusijos ir Vakarų, Sakartvelas suaktyvino siekį įstoti į ES. Šalis tikisi tapti oficialia kandidate ir laukia, kad jau trečiadienį Briuselis tai rekomenduos savo pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.