Armėnijos premjeras tikisi, kad taikos susitarimas su Azerbaidžanu bus sudarytas „artimiausiais mėnesiais“

Ketvirtadienį Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas pareiškė, jog tikisi, kad jo šalis artimiausiais mėnesiais pasirašys taikos susitarimą su didžiausiu priešu Azerbaidžanu, prieš kelias savaites per karinę operaciją atkovojusiu iš armėnų separatistų ilgai ginčytiną Kalnų Karabacho regioną.

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2023, 12:45 PM, atnaujinta Oct 26, 2023, 1:34 PM

„Šiuo metu rengiame susitarimo su Azerbaidžanu dėl taikos ir santykių normalizavimo projektą ir tikiuosi, kad šis procesas sėkmingai baigsis artimiausiais mėnesiais“, – sakė N. Pašinianas tarptautiniame ekonomikos forume Sakartvelo sostinėje Tbilisyje.

Jis sakė, kad būsima taikos sutartis bus grindžiama abipusiu Kaukazo kaimynių sovietinių laikų sienų pripažinimu. Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas anksčiau yra sakęs, kad taikos sutartis su Jerevanu gali būti pasirašyta iki metų pabaigos.

N. Pašinianas ketvirtadienį taip pat sakė, jog tikisi, kad Armėnijos ir Turkijos siena bus atverta trečiųjų šalių piliečiams ir diplomatams. Ankara savo sieną su Armėnija uždarė praėjusio amžiaus dešimtąjį dešimtmetį solidarizuodamasi su sąjungininku Azerbaidžanu.

Armėnija ir Azerbaidžanas kariavo du karus dėl Karabacho, tarptautiniu mastu pripažįstamo Azerbaidžano teritorija, tačiau dauguma gyventojų ten buvo armėnai. Iki šiol tarptautiniu mastu tarpininkautos taikos derybos tarp buvusių sovietinių respublikų proveržio nedavė. Beveik visi Kalnų Karabacho gyventojai armėnai – maždaug 100 tūkst. žmonių – po Baku puolimo pabėgo į Armėniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.