Sakartvelo valdančiajai partijai nepavyko nušalinti provakarietiškos prezidentės

Trečiadienį Sakartvelo valdančiosios partijos įstatymų leidėjai nesugebėjo surinkti pakankamai balsų, kad nušalintų Europos Sąjungai (ES) palankią šalies prezidentę Salomę Zurabišvili, apkaltinusią vyriausybę pakertant Tbilisio siekį įstoti į ES.

Sakartvelo parlamentas svarsto šalies prezidentės Salome Zurabišvili apkaltos klausimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sakartvelo parlamentas svarsto šalies prezidentės Salome Zurabišvili apkaltos klausimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-18 16:14, atnaujinta 2023-10-18 17:13

Valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ parlamentarai surinko tik 86 balsus iš 100, kurių reikia norint pradėti S. Zurabišvili apkaltą, ji būtų pirmoji šios šalies istorijoje. Opozicinės partijos boikotavo balsavimą dėl apkaltos.

Valdančioji „Sakartvelo svajonės“ partija teigia, kad prezidentė S. Zurabišvili pažeidė Konstituciją, nes išvyko į užsienio keliones negavusi vyriausybės leidimo. Vizitų metu S. Zurabišvili susitiko su Vokietijos, Prancūzijos prezidentais ir Europos Vadovų Tarybos pirmininku. Šių kelionių išlaidas padengė pati prezidentė.

Pažymima, kad, S. Zurabišvili įėjus į parlamento salę, atsistojo tik keli opozicijos deputatai.

Kaip jau buvo pranešta, pirmadienį, spalio 16 d., Sakartvelo Konstitucinis Teismas pripažino, kad prezidentė S. Zurabišvilio pažeidė šalies pagrindinį įstatymą. Dabar parlamentas per dvi savaites turi apsvarstyti ir pateikti balsavimui klausimą dėl jos nušalinimo nuo pareigų apkaltos tvarka.

Apkaltai turi pritarti ne mažiau kaip 100 parlamento narių. Atsižvelgiant į tai, kad beveik visos opozicinės partijos žada balsuoti prieš, valdantiesiems greičiausiai nepavyks nušalinti S. Zurabišvili nuo pareigų.

Valdančioji „Sakartvelo svajonės“ partija teigia, kad prezidentė S. Zurabišvili pažeidė Konstituciją, nes išvyko į užsienio keliones negavusi vyriausybės leidimo. Vizitų metu S. Zurabišvilis susitiko su Vokietijos, Prancūzijos prezidentais ir Europos Vadovų Tarybos pirmininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.