Spalio 14 d. Australijoje vyks referendumas dėl čiabuvių teisių

Spalio 14 d. Australijoje bus surengtas istorinis čiabuvių teisių referendumas, trečiadienį pareiškė ministras pirmininkas Anthony Albanese, tai bus lemiama akimirka šalies santykiuose su aborigenų mažuma.

Spalio 14 d. Australijoje bus surengtas istorinis čiabuvių teisių referendumas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Spalio 14 d. Australijoje bus surengtas istorinis čiabuvių teisių referendumas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2023, 9:35 AM

„Tą dieną kiekvienas australas turės galimybę kartą per kartą suburti mūsų šalį, jūs pakeisite ją į gerąją pusę“, – sakė A. Albanese, paskelbęs įpareigojančio balsavimo datą. „Prašau visų australų balsuoti „taip“, – sakė jis.

Jei būtų pritarta, Australijos čiabuviai, kurių protėviai gyveno žemyne mažiausiai 60 tūkst. metų, pirmą kartą būtų pripažinti Konstitucijoje. Jie taip pat įgytų Konstitucijoje įtvirtintą teisę, kad su jais būtų konsultuojamasi dėl įstatymų, turinčių įtakos jų bendruomenėms.

Nepaisant kampanijos balsuoti už čiabuvių teises, baiminamasi, kad nesėkmingas referendumas gali pakenkti rasių santykiams, suteršti Australijos pasaulinę reputaciją ir praleisti tik kartą per ištisos kartos gyvenimą pasitaikiusią galimybę sumažinti vyraujančią nelygybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.