Praėjus vieneriems metams po žudynių Bučoje Ukraina atmena aukas ir siekia teisingumo

Penktadienį sukanka vieneri metai, kai Rusijos kariuomenė pasitraukė iš Kijevo priemiesčio Bučos, palikusi gatvėse išsimėčiusius nužudytus civilius, miestelis tapo įtariamų Rusijos karo nusikaltimų simbolis.

Masinė kapavietė Bučoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Masinė kapavietė Bučoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Buča.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Buča.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Buča.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Buča.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-03-31 09:20

Rusijos pajėgos pasitraukė iš miestelio 2022 m. kovo 31 d., kiek daugiau nei po mėnesio, kai prezidentas Vladimiras Putinas įsakė savo kariuomenei įsiveržti į Ukrainą. Paliktos siaubo scenos sukrėtė pasaulį. Balandžio 2 d. AFP žurnalistai aptiko gatvėje gulinčius mažiausiai 20-ies žmonių civiliais drabužiais kūnus, kai kurie buvo už nugaros surištomis rankomis.

Po dviejų dienų Bučoje apsilankęs Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis civilių žudynes pavadino „genocidu“.

Po atradimų Bučoje Ukraina ir jos Vakarų sąjungininkės apkaltino Rusijos kareivius karo nusikaltimais, apie juos byloja daug filmuotos medžiagos ir liudytojų pasakojimų. Tačiau Maskva kaltinimus neigia ir sako, kad žiaurumai Bučoje buvo surežisuoti.

Daugelis užsienio lyderių ir pareigūnų, nuo karo pradžios apsilankiusių Ukrainoje, sustojo Bučoje. Praėjus metams, kai Kijevo pajėgos atsiėmė Bučą, miestelis į šiaurės vakarus nuo sostinės, prieš karą turėjęs maždaug 37 tūkst. gyventojų, nepamiršo aukų, kolektyvinę traumą patyrusi bendruomenė stengiasi gyventi toliau. Ketvirtadienį AFP žurnalistai matė dešimtis statybininkų, kasėjų ir savivarčių, vyko gyvenamųjų namų ir kelių atstatymo darbai.

Rusijai atsitraukus nuo Kijevo mūšiai persikėlė į Ukrainos pietus ir rytus. Po kelių savaičių, kai Rusijos kariuomenė pasitraukė iš kitų gyvenviečių šiauriau Kijevo, ten namuose, rūsiuose ir negiliuose kapuose buvo aptikta dar šimtai kūnų.

Ukraina siekia, kad būtų įsteigtas specialusis tribunolas ir Rusijos lyderiai būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn, tačiau vyksta sudėtingi teisiniai ginčai, kaip toks teismas galėtų veikti. Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) anksčiau šį mėnesį išdavė V. Putino arešto orderį dėl neteisėtos vaikų deportacijos iš Ukrainos. Vyriausiasis TBT prokuroras Karimas Khanas sakė, kad Ukraina yra „nusikaltimo vieta“.

Rusija ne kartą neigė, kad jos pajėgos įvykdė nusikaltimus. Ketvirtadienį per spaudos konferenciją Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova žiaurias scenas Bučoje pavadino „šiurkščia ir ciniška Kijevo provokacija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.