Ukrainos Šiaurės fronto tranšėjose – tyla: nors rusų puolimo tikimasi jau vasarį, gynėjai pasiruošę apsiginti ir antrą kartą

Naujųjų metų išvakarėse miško masyve palei šiaurės rytų sieną su Rusija Ukrainos teritorinės gynybos pajėgų dalinys budėjo savo tranšėjose.

Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos pajėgos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos pajėgos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Baltarusijos poligonuose yra 11 tūkst. Rusijos kari<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Baltarusijos poligonuose yra 11 tūkst. Rusijos kari<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 15, 2023, 9:11 PM

Aukščiausi Ukrainos gynybos pareigūnai įspėjo, kad Rusija per ateinančius porą mėnesių bandys antrą kartą įsiveržti iš šiaurės, pasitelkdama kareivius, kurie nuo mobilizacijos spalio mėn. tris mėnesius treniravosi.

Tačiau sieną ginančios Ukrainos pajėgos sako, kad rusams nepavyks prasiveržti taip, kaip vasario mėnesį, kai Sumų regione nebuvo jokių gynybinių linijų.

„Visų kelių koordinatės žinomos, ir kai tik (red. rusų pajėgos jose atsidurs): „Bam“, – paaiškino 52 metų vadas Andrijus. – Paskui yra pelkės, o apie minas dar nepradėkime.“

Naktį Ukrainos gynybos pajėgos miškuose ir laukuose lieka vienos. Čia juoda ir tylu.

Prieš karą ši vietovė buvo laikoma atoki, tačiau dabar aplinkiniuose kaimuose liko vos saujelė gyventojų. Tarp jų pozicijų ir už kelių kilometrų esančių Rusijos pajėgų yra keletas miškų, pelkių ir pora greitkelių, todėl jie turi kuo labiau susilieti su aplinka. Patruliuojančius kariškius galima įžiūrėti tik iš silpnos mėnulio šviesos, kurią šiek tiek atspindi aplinkinių laukų sniegas.

Tie, kurie nebuvo tarnyboje, sėdėjo po žeme ir ruošė naujametinę šventę ryškiai apšviestoje, medinį namelį primenančioje virtuvėje, vienoje iš kelių, kurias jie pastatė po to, kai prieš keturis mėnesius buvo dislokuoti prie šiaurės rytų sienos.

Už zigzagais vingiuojančių, metrų gylio purvinų tranšėjų koridorių taip pat buvo kelios miegamosios patalpos ir net sauna.

Šios izoliuotos pozicijos neturi tokio kovinio statuso kaip Ukrainos rytiniai ir pietiniai regionai, pavyzdžiui, Bachmutas, tačiau jų svarbos negalima nuvertinti. Jos sudaro pirmąją gynybos liniją, jei Rusija nuspręstų vėl įsiveržti iš šiaurės, o jų sėkmė gali nulemti ne tik Sumų regiono likimą.

Per vasario mėn. invaziją Rusijos pajėgos prasiveržė keliose vietose palei šiaurinę sieną, ketindamos apsupti ir užimti Ukrainos sostinę Kijevą ir taip perimti valdžios centro kontrolę.

Karo ekspertai ne kartą pripažino Sumų teritorinės gynybos dalinių svarbą, o Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis gyrė juos už tai, kad jie sutrukdė Rusijos bandymams nutiesti tiekimo koridorius iš Rusijos per Sumus į rytinę Kijevo dalį – taip jų veiksmai prisidėjo prie centrinės vadovybės sostinėje išgelbėjimo.

Kovo mėn. vaizdo įrašuose matyti, kaip šių dalinių nariai, kai kurie apsirengę civiliais drabužiais, su menkais neperšaunamais šarvais ir keliais šautuvais, naikina rusų tankus ir paima į nelaisvę rusų karius. Du Sumų gynyboje dalyvavę vyrai pasakojo, kad maždaug 50 profesionalių pajėgų, kurios vasario 24 d. buvo regiono sostinėje, tą patį vakarą gavo įsakymą vykti į kitą rajoną, palikdami juos ir dar apie 400 neapmokytų piliečių ginti miestą.

Ukrainos teritorinės gynybos dalinius sudaro žmonės, kurie savanoriškai ėmėsi ginklų, dauguma jų tai padarė tą dieną, kai Rusija įsiveržė į šalį, arba netrukus po to. Kai kurie iš jų turi ankstesnės karinės patirties, kiti – ne.

Nuo pat rusų išstūmimo pavasarį Ukrainos šiaurinė fronto linija buvo statiška. Pasak vyrų, rusai periodiškai apšaudo pasienio rajonus „tik tam, kad išgąsdintų“ Ukrainos pajėgas, o ne rengdamiesi naujam puolimui.

Tiek Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas, tiek vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnyj vasario mėnesį įvardijo kaip galimą pakartotinio įsiveržimo laikotarpį.

Tačiau šalies gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas sakė, kad antrosios invazijos į šiaurę grėsmė yra nedidelė, nors įmanoma.

Neseniai duotame interviu laikraščiui „New York Times“ K. Budanovas apibūdino Rusijos įrangos perkėlimą į šią teritoriją kaip „dezinformacijos kampaniją“, kuria siekiama atitraukti Ukrainos pajėgas nuo mūšių rytuose. Jis teigė, kad jo žvalgybos tarnybos kol kas neaptiko invazijai reikalingų puolamųjų dalinių tipo pasienio su Rusija ir Baltarusija teritorijose.

A. Budanovo ir Gynybos ministerijos atstovai spaudai neatsakė į klausimus, kodėl jie laikosi skirtingų vertinimų.

Serhijus, kuris gynė Sumų miestą iki reguliariosios kariuomenės atvykimo balandį, sakė, kad dabar regione yra minų, gynybinių linijų, karių ir įrangos, o pernai vasarį beveik nieko nebuvo, todėl būtų nelogiška, jei rusai bandytų dar kartą.

„[Bet] jie neprivalo vadovautis logika, kaip žinome“, – patikino Serhijus.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.