Kinija ambasadoriumi Vašingtone paskyrė kovingo būdo diplomatą Qin Gangą

Kinija trečiadienį paskelbė savo naujuoju ambasadoriumi Jungtinėse Valstijose paskyrusi vieną iškiliausių Pekino griežtosios linijos šalininkų, vadinamųjų „kovinių vilkų“.

 Kinija ambasadoriumi Vašingtone paskyrė kovingo būdo diplomatą Qin Gangą.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Kinija ambasadoriumi Vašingtone paskyrė kovingo būdo diplomatą Qin Gangą.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-29 11:26

Kovingo būdo diplomatas Qin Gangas, prezidento Xi Jinpingo artimas patikėtinis, atvyko į Vašingtoną tarp Kinijos ir Jungtinių Valstijų tvyrant didelei įtampai. Tikėtina, kad eidamas naująsias pareigas jis tęs savo griežtą liniją.

Qin Gangas pagarsėjo per dvi savo kadencijas Užsienio reikalų ministerijos atstovo spaudai poste. Tuo metu jis pažerdavo atžarių atsakymų užsienio žurnalistams ir vienas pirmųjų ėmėsi agresyviai ginti Kinijos politiką žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose. Toks stilius buvo pramintas „kovinių vilkų „ diplomatija.

„Dvi didelės šalys, besiskiriančios savo istorija, kultūra, socialine sistema ir vystymosi etapu – Kinija ir Jungtinės Valstijos – žengia į naują abipusio pažinimo, supratimo ir prisitaikymo etapą, mėgindamos rasti būdą sugyventi viena su kita“, – atvykęs į JAV sostinę žurnalistams sakė Qin Gangas.

Naujasis pasiuntinys pažadėjo, kad JAV ir Kinijos ryšiai bus pataisyti, sakoma Kinijos ambasados paskelbtame jo kalbos tekste.

Abiejų šalių ryšiai pastaraisiais metais smarkiai pašlijo, Vašingtonui ir Pekinui nesutariant dėl virtinės opių klausimų, įskaitant prekybą, žmogaus teisių padėtį, kibernetinį saugumą ir COVID-19 pandemijos kilmę.

Nors sausį kadenciją pradėjęs prezidentas Joe Bidenas šiek tiek sušvelnino toną Kinijos atžvilgiu, daugeliu atžvilgių jis tęsia savo pirmtako Donaldo Trumpo kovingą politiką, laikydamas Pekiną nuolatiniu iššūkiu Jungtinėms Valstijoms.

Qin Gangas, lydėdavęs Xi Jinpingą daugelyje kelionių į užsienį kaip URM protokolo vadovas, yra vienas iš virtinės diplomatų, itin aktyviai gynusių Kinijos politiką, pasaulio arenoje stiprėjant kritikai Pekino atžvilgiu.

Šis 55 metų diplomatas laikomas kovingesniu veikėju negu jo pirmtakas Vašingtone Cui Tiankai. Jis gerai moka anglų kalbą ir yra kelerius metus dirbęs Kinijos ambasadoje Londone.

Pekine dirbantis nepriklausomas analitikas Hua Po apibūdino Qin Gangą kaip „kovinių vilkų“ judėjimo „vieną iš pagrindinių narių“.

Qin Gangas vasarį gynė tokio pobūdžio diplomatiją kaip būtiną atsaką į „nepagrįstą juodinimą“ ir „beprotiškus išpuolius prieš Kiniją“.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovai ir užsienyje dirbantys pareigūnai griežtu ir pasipiktinusiu tonu gindavo Komunistų partijos vadovaujamos šalies sprendimus, reikšdavo palankumą sąmokslo teorijoms ir netgi atvirai įžeidinėdavo užsieniečius kolegas.

Tačiau prezidentas Xi Jinpingas neserniai paragino Kinijos politinę vadovybę padėti plėtoti „patikimą, pasigėrėtiną ir pagarbą keliantį“ šalies tarptautinį įvaizdį, siekiant sustiprinti Pekino minkštąją galią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.