A. Blinkenas: branduolinės derybos su Iranu „negali tęstis be galo“

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ketvirtadienį pareiškė, kad branduolinės derybos su Iranu „negali tęstis be galo“, bet patikino, jog Vašingtonas yra „visiškai pasirengęs“ tęsti derybas.

JAV netiesiogiai dalyvauja derybose dėl Irano su pasaulio galingosiomis valstybėmis, siekdamos atgaivinti branduolinį susitarimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV netiesiogiai dalyvauja derybose dėl Irano su pasaulio galingosiomis valstybėmis, siekdamos atgaivinti branduolinį susitarimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2021, 3:40 PM

JAV netiesiogiai dalyvauja derybose dėl Irano su pasaulio galingosiomis valstybėmis, siekdamos atgaivinti branduolinį susitarimą, kuriuo buvo sušvelnintos sankcijos Teheranui mainais į jo branduolinės programos suvaržymus.

2018 metais susitarimas pakibo ant plauko, kai tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai pasitraukė iš pakto ir sugrąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

„Esame atsidavę diplomatijai, tačiau šis procesas negali tęstis neribotai... norime suprasti, ką Iranas yra pasirengęs daryti ir ko – nepasirengęs, ir tebesame visiškai pasirengę grįžti į Vieną tęsti derybas“, – sakė A. Blinkenas per vizitą Kuveite.

„Kamuolys lieka Irano aikštės pusėje“, – pridūrė valstybės sekretorius.

Irano prezidento Hassano Rouhani vyriausybė nuo balandžio Vienoje veda derybas su pasaulio galybėmis dėl Vašingtono grįžimo į susitarimą.

Tačiau panašu, kad susitarimo nepavyks pasiekti iki išrinktojo prezidento Ebrahimo Raisi prisaikdinimo ateinančio mėnesio pradžioje.

E. Raisi yra ultrakonservatorius, bet reiškia paramą branduolinėms deryboms ir nori, kad JAV nebetaikytų Iranui sankcijų.

Irano ultrakonservatyvioji stovykla, labai nepasitikinti Jungtinėmis Valstijomis, ne kartą yra kritikavusi H. Rouhani dėl 2015 metų susitarimo sąlygų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.