Rusijos tarnybos užblokavo 49 su A. Navalnu susijusius tinklalapius

Rusijos federalinė ryšių, informacinių technologijų ir visuomenės informavimo priemonių tarnyba („Roskomnadzor“) pirmadienį užblokavo 49 su kalinamu opozicijos veikėju Aleksejumi Navalnu susijusius tinklalapius, socialiniuose tinkluose pranešė jo bendražygiai.

Rusijoje lieka vis mažiau vietos opozicijai. (Asociatyvi nuotr.)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijoje lieka vis mažiau vietos opozicijai. (Asociatyvi nuotr.)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-26 14:29, atnaujinta 2021-07-26 16:13

„Roskomnadzor“ užblokavo Aleksejaus Navalno tinklalapį navalny.com“, – sakoma platformoje „Telegram“ paskelbtoje opozicionieriaus komandos žinutėje.

„Generalinės prokuratūros sprendimu iškart buvo užblokuoti 49 tinklalapiai“, – kiek vėliau „Telegrame“ parašė artimas A. Navalno bendražygis Leonidas Volkovas.

Be kita ko, užblokuota A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) interneto svetainė, tinklalapis „Laisvę Navalnui“, vyriausybę kritikuojančios medikų profesinės sąjungos „Gydytojų aljansas“ tinklalapis, A. Navalno bendražygių – L. Volkovo, Liubov Sobol ir Olego Stepanovo – interneto svetainės, 39 opozicionieriaus regioninių štabų tinklalapiai.

Taip pat tarp užblokuotų svetainių atsidūrė FBK iniciatyva įkurti tinklalapiai „RosJama“, kuriame piliečiai gali teikti skundus dėl duobių keliuose ir kitų defektų, bei „RosŽKCH“, skirtas spręsti su komunalinėmis paslaugomis susijusias problemas.

Remiantis „Roskomnadzor“ registru, minėtos interneto svetainės į jį buvo įtrauktos birželio 15 dienos Generalinės prokuratūros prašymu, kuriame remiamasi įstatymu, ribojančiu prieigą prie informacijos, kurioje esama „raginimų rengti masinius neramumus, vykdyti ekstremistinę veiklą, dalyvauti masiniuose (viešuose) renginiuose, vykstančiuose pažeidžiant nustatytą tvarką“.

Rusijos ryšių prievaizdas vėliau pirmadienį patvirtino, kad buvo užblokuota virtinė su A. Navalnu susijusių interneto svetainių ir kad tai buvo padaryta Generalinės prokuratūros prašymu.

Pasak prokurorų, tie tinklalapiai „naudojami propagandai“ organizacijų, kurios Rusijoje paskelbtos „ekstremistinėmis“.

„Remdamasi RF Generalinės prokuratūros reikalavimu „Roskomnadzor“ nuo liepos 26-osios apribojo prieigą prie informacinių resursų, susijusių su organizacijų „Kovos su korupcija fondas“ (FBK), „Piliečių teisių gynimo fondas“ (FZPG) ir visuomeninio judėjimo „Navalno štabai“ veikimu, kurių atžvilgiu Maskvos miesto teismas 2021-ųjų birželio 9 dieną priėmė sprendimą dėl likvidavimo ir veiklos uždraudimo dėl ekstremistinės veiklos vykdymo“, – pareiškė „Roskomnadzor“.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė, kad A. Navalno tinklalapis Rusijos teritorijoje buvo neprieinamas.

„Ilgųjų peilių naktis“, – „Telegrame“ parašė L. Volkovas, turėdamas galvoje Adolfo Hitlerio 1934 metais Vokietijoje įvykdytą kruviną susidorojimą su kariniais ir politiniais oponentais.

Pasak L. Volkovo, vienintelis „Roskomnadzor“ neužblokuotas tinklalapis liko „Išmaniojo balsavimo“ svetainė, skirta A. Navalno pasiūlytai strategijai rinkimuose remti kandidatus, turinčius geriausius šansus įveikti su Kremliumi susijusius politikus.

Dėl šios taktikos valdančioji partija „Vieningoji Rusija“ prarado mandatų per pastaruosius vietos valdžios rinkimus.

Praėjusį mėnesį Maskvos teismas patenkino sostinės prokuratūros prašymą pripažinti FBK ir jo regioninių biurų tinklą ekstremistinėmis organizacijomis, jas uždrausti ir likviduoti.

Praėjusią vasarą A. Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ ir vos nemirė. Vasarį A. Navalnas buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė 2014-aisiais byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai gydėsi Vokietijoje.

A. Navalnas tvirtina, kad ta byla buvo politiškai motyvuota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.