Minske „Ryanair“ lėktuvą nutupdęs skrydžių dispečeris pabėgo iš Baltarusijos į kitą šalį

„Ryanair“ lėktuvą su su vienu iš opozicijos atstovų Minske nutupdęs skrydžių kontrolierius išėjo atostogų ir dingo iš Baltarusijos. Apie tai skelbia „Telegram“ kanalas „Naša Niva“ remdamasis šaltiniais valstybinėje „Belaeronavigacija“.

Priverstinai nutupdytame „Ryanair“ laineryje buvo opozicijos aktyvistas Ramanas Pratasevičius – jis lėktuvui nutūpus Minske buvo areštuotas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Priverstinai nutupdytame „Ryanair“ laineryje buvo opozicijos aktyvistas Ramanas Pratasevičius – jis lėktuvui nutūpus Minske buvo areštuotas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2021, 9:58 PM, atnaujinta Jul 27, 2021, 8:23 AM

Po to, kai dabar jau paviešintas Minsko oro uosto dispečeris Olegas Galegovas nutupdė „Rynair“ lėktuvą, o saugumo tarnybos suėmė ieškomą opozicijos atstovą Ramaną Pratasevičių ir jo draugę, atostogų išėjęs vyras daugiau darbe nepasirodė.

Po įvykio gegužės 23-iąją O.Galegovas birželį pasiprašė atostogų. Kaip pasakojo „Belareonavigacija“ darbuotojai, jie bandė kelis kartus susisiekti su kolegą, tačiau visi telefonai išjungti. Jie sako, kad galimai vyras išvyko į Gruziją, iš kur yra kilęs ir dabar gyvens gimtinėje.

Taip pat kolegos tikino, kad vyras panaikino visas savo paskyras socialiniuose tinkluose.

„Manau, kad jis nutarė apsidrausti ir išėjo. Valdžia mums nieko nesako – bet ar turi mums rūpėti žmogaus apsisprendimas? Manau, kad tai jo valia. Jis puikus specialistas, be didesnio vargo susiras darbą kitoje šalyje. Jis, mano žiniomis, Gruzijoje“, – pasakojo O.Galegovo kolega iš valstybinės bendrovės.

Į Baltarusiją O.Galegovas atvyko 2010 metais

Šią informaciją pakomentavo pati „Belaeronavigacija“.

Generalinio direktoriaus pavaduotojas Ivanas Gerlovskis pirmiausia pasakė, kad O.Galegovas atostogavo nuo birželio ir nieko nežinojo apie jo dingimą ar atleidimą.

Po klausimo, kodėl organizacijoje yra tokios ilgos atostogos, I.Gerlovskis patikslino: „Taip, tiesą pasakius, paskambinome ir paklausėme. Na, skambinau ne aš, iš personalo skyriaus. Man sakė, kad jis gimtinėje“.

Olegas Galegovas yra etninis gruzinas. Jau pilnamečiu jis atvyko į Baltarusiją, susipažino su baltarusė Ana, kuri greitai tapo jo žmona.

Baltarusijos skrydžių kontrolierius O.Galegovas iš Atėnų į Vilnių skridusio „Ryanair“ lainerio pilotui pasakė, kad lėktuve yra bomba, ir patarė nukreipti lėktuvą į Minską, rodė šalies Transporto ministerijos paskelbta stenograma.

Priverstinis Europos keleivinio lėktuvo nutupdymas, kuris skrido iš Atėnų į Vilnių, Minske sukėlė pasipiktinimą visame pasaulyje. Europos Sąjungos oro bendrovės nutraukė skrydžius į Baltarusiją, o bloko lyderiai sutarė dėl sankcijų Minskui.

Baltarusijos transporto ministerijos Aviacijos departamentas paskelbė, kaip tvirtina, per incidentą įvykusio Minsko oro uosto ir lainerio piloto pokalbio stenogramą.

„Turime informacijos iš specialiųjų tarnybų, kad jūsų lėktuve yra bomba ir kad ji gali būti susprogdinta virš Vilniaus“, – pasakė skrydžių kontrolierius Minske O. Galegovas.

Tada jis rekomendavo lėktuvui nutūpti. Pilotas ėmė klausinėti, iš kur gautas grasinimas, o Minskas atsakė, kad oro uosto apsaugos tarnyba jį gavo elektroniniu paštu. Baltarusija kelis kartus patarė „Ryanair“ lėktuvui nutūpti Minske, nurodydama: „Tai mūsų rekomendacija.“

Tačiau pirmadienį Baltarusijos pareigūnai sakė, kad sprendimą nutūpti Minske nepriklausomai priėmė pilotas ir kad jis dar turėjo galimybes skristi į Lenkiją arba Ukrainą.

Baltarusių pareigūnai taip pat pareiškė, kad grasinimą elektroniniu paštu Minsko oro uostui atsiuntė palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“.

Tai buvo pakartota ir pareiškime. Transporto ministerija taip pat nurodė, kad tarptautinių agentūrų atstovai buvo pakviesti toliau aiškintis incidento aplinkybių.

Pakviestos organizacijos yra Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija (ICAO), Tarptautinė oro transporto asociacija (IATA), Europos Sąjungos aviacijos saugos agentūra (EASA) ir ES bei JAV aviacijos administracijos.

Priverstinai nutupdytame „Ryanair“ laineryje buvo opozicijos aktyvistas Ramanas Pratasevičius – jis lėktuvui nutūpus Minske buvo areštuotas.

26 metų R. Pratasevičius 2019-aisiais pabėgo iš Baltarusijos į ES ir būdamas ten padėjo tvarkyti susirašinėjimo platformos „Telegram“ „Nexta“ kanalus, suvaidinusius svarbų vaidmenį mobilizuojant beprecedenčius protestus Baltarusijoje.

Baltarusijos valstybinė televizija paskelbė kelis vaizdo įrašus, kuriuose R. Pratasevičius sako bendradarbiaujantis su teisėsaugos pareigūnais ir duodantis „prisipažįstamuosius parodymus“ dėl kaltinimų organizavus protestus.

Tačiau jo sąjungininkai sako, kad vaizdo įrašai buvo nufilmuoti darant spaudimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.