J. Bidenas: JAV saugos savo ambasadą Haityje, bet karių nesiųs

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį sakė, kad JAV stiprins savo ambasados Haityje, kur praėjusią savaitę buvo nužudytas prezidentas, apsaugą, bet pridūrė, kad neplanuojama pasiųsti Amerikos karių šiai šaliai stabilizuoti.

J.Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2021, 9:12 AM

Po prezidento Jovenelio Moise’o nužudymo Haičio laikinoji vyriausybė praėjusią savaitę paprašė JAV ir Jungtinių Tautų dislokuoti karių svarbiai infrastruktūrai saugoti. J. Bidenas užsiminė, kad nepalaiko šio prašymo, pateikto jam šią vasarą išvedant JAV karius iš Afganistano.

„Mes tik siunčiame Amerikos jūrų pėstininkų į savo ambasadą, – sakė J. Bidenas. – Idėjos siųsti Amerikos pajėgų į Haitį darbotvarkėje nėra.“

Haičio rinkimų ministras Mathiasas Pierre'as teisino vyriausybės prašymą dėl karinės pagalbos ir šeštadienį interviu naujienų agentūrai AP sakė, kad šalies policija silpna, jai trūksta išteklių.

Prašymas JAV įsikišti priminė sąmyšį po praėjusio karto, kai Haityje buvo nužudytas prezidentas. 1915-aisiais įpykusiai miniai ištempus prezidentą Vilbruną Guillaume'ą Samą iš Prancūzijos ambasados ir mirtinai jį sumušus, JAV tuometinis prezidentas Woodrow Wilsonas nusiuntė į Haitį jūrų pėstininkų. Amerikos karinę okupaciją Haityje, trukusią kone du dešimtmečius, jis pateisino būtinybe užkirsti kelią anarchijai.

J. Bidenas apie padėtį Haityje kalbėjo per Baltuosiuose rūmuose surengtą bendrą spaudos konferenciją su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.