Gruzijos televizijos dėl išpuolių prieš žurnalistus nutraukė transliacijas

Keturios nepriklausomos Gruzijos televizijos trečiadienį 24 valandoms sustabdė transliacijas, protestuodamos dėl išpuolių prieš žurnalistus ir vieno operatoriaus žūtį.

 Gruzijos televizijos dėl išpuolių prieš žurnalistus nutraukė transliacijas.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
 Gruzijos televizijos dėl išpuolių prieš žurnalistus nutraukė transliacijas.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2021, 1:05 PM

Sekmadienį mirus nepriklausomos televizijos „Pirveli“ 37 metų operatoriui Aleksandrui Laškaravai, kurį keliomis dienomis anksčiau užpuolė prieš planuotą LGBTQ „Pride“ paradą protestavusi minia, sostinėje Tbilisyje kilo protestai.

Įvykiai, kai smurtavusių protestuotojų minia taip pat sumušė dešimtis kitų žurnalistų, išprovokavo pasipiktinimą Gruzijoje ir užsienyje, o už žiniasklaidos laisvę kovojanti tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) pareiškė, kad jie „žymi siaubingą laisvės informuoti lūžio tašką Sakartvele“.

Garsūs Gruzijos televizijos veidai ir vadovai kaltina premjero Iraklio Garibašvilio vyriausybę nuteikiant smurtingas neapykantos grupes prieš kritiškus žiniasklaidos balsus.

Trečiadienį keturios nepriklausomos televizijos stotys – „Formula“, „Mtavari“, „Pirveli“ ir „Kavkasia“ – paskelbė, kad parai stabdančios transliacijas.

„Garibašvilis privalo atsistatydinti. Visi, kas liepos 5-ąją užpuolė žurnalistus, privalo būti patraukti atsakomybėn“, – sakoma televizijų paskyrose socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame pareiškime.

„Sustabdėme laidų rodymą 24 valandoms. Mūsų tyla garsiai šauks apie neįtikimus iššūkius nepriklausomai žiniasklaidai Sakartvele“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Pirveli“ naujienų redaktorius Nodaras Meladzė.

Antradienį prie A. Laškaravos namų prieš jo laidotuves susirinko didelė minia, įskaitant šimtus žurnalistų, kuri plojo, kol jo karstas buvo nešamas pro kolegų su kameromis ant trikojų suformuotą koridorių.

I. Garibašvilis pareiškė užuojautą A. Laškaravos šeimai ir kolegoms, taip pat pažadėjo, kad žurnalisto mirtis, kurią pavadino „neįtikima tragedija“, bus skubiai ištirta.

Trečiadienį paklaustas dėl galimų sankcijų Gruzijos pareigūnams, JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as atsakė: „Turime virtinę įrankių tam tikru būdu patraukti atsakomybėn [asmenis], atsakingus už žmogaus teisių pažeidimus, už smurtą visame pasaulyje. Sankcijos tikrai yra vienas tokių įrankių.“

Kritikai kaltina valdančiąją partiją „Sakartvelo svajonė“ nebyliai pritariant homofobų ir nacionalistų grupėms. Šios grupės, laikomos valdančiosios partijos šalininkėmis, taip pat rengia protestus prieš provakarietiškas opozicines partijas, puldinėja opozicijos lyderius ir aktyvistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.