J. Bideno sprendimas tinka garsiajam D. Trumpo šūkiui „Pirmiausia Amerika“

Prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį detaliai išdėstė išėjimo iš Afganistano planą, nepaisydamas perspėjimų, kad JAV pasitraukimas neišvengiamai lems ekstremistinio Talibano režimo įsigalėjimą.

J.idenas ketvirtadienį detaliai išdėstė išėjimo iš Afganistano planą, nepaisydamas perspėjimų, kad JAV pasitraukimas lems ekstremistinio Talibano režimo įsigalėjimą.<br> Cover Images/Scanpix nuotr.
J.idenas ketvirtadienį detaliai išdėstė išėjimo iš Afganistano planą, nepaisydamas perspėjimų, kad JAV pasitraukimas lems ekstremistinio Talibano režimo įsigalėjimą.<br> Cover Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-12 20:01

JAV Afganistane išbuvo kiek ilgiau nei du dešimtmečius – kokia nauda iš dar ilgesnio buvimo? Be to, ne nuo amerikiečių, bet nuo afganų priklauso jų pačių likimas. Tokia pagrindinę mintį Baltuosiuose rūmuose išsakė J.Bidenas.

Jis atmetė paraleles su JAV pralaimėjimu Vietname, nes operacijos tikslai buvo pristatyti Osamą bin Ladeną „į pragaro vartus“ po 2001 m. Rugsėjo 11 d. išpuolių ir sutriuškinti „Al Qaeda“ operacinius pajėgumus.

Taip pat J.Bidenas pateikė kiek ginčytiną argumentą, kad JAV ir jos sąjungininkų apmokytos Afganistano nacionalinės ginkluotosios pajėgos yra pakankamai stiprios, kad atremtų Talibaną.

Kokia ateitis laukia Afganistano civilių naujoje Talibano epochoje, žinomo dėl represijų prieš moteris ir griežtų šariato įstatymų, lieka neaišku. Bet J.Bidenas teigė, kad tai ne JAV problema. Visgi jis pažadėjo, kad Afganistano vertėjai, dirbę su JAV pajėgomis ir kuriems dabar grasina Talibanas, gaus prieglobstį JAV.

„Aš nusprendžiau, kad Jungtinių Amerikos Valstijos neturi nacionaliniai interesų tęsti karą neribotą laiką. Aš priėmiau sprendimą aiškiomis akimis ir man kasdien pranešamos naujienos iš karo lauko“, – nurodė J.Bidenas.

Kitaip tariant, J.Bidenas įvykdė pagrindinę JAV prezidento pareigą – nusprendė, kas yra geriausia jo šaliai, nepaisant to, kad Amerikos pasirinkimai paliečia beveik visus. Tokią politiką Donaldas Trumpas mėgo įvardinti kaip „Pirmiausia Amerika“ (angl. „America first“.)

„Ar siųstumėte savo sūnų ar dukterį?“

J.Bidenas savo sprendimą pasitraukti iš Afganistano po ilgiausio Amerikos karo paaiškino paskelbdamas, kad daugiau neverta aukoti amerikiečių – nepaisant perspėjimų, kad šalies gali laukti kraupus likimas, jei Talibanas perims valdžią.

„Leiskit man paklausti tų, kurie norėjo, kad liktume: kiek dar, kiek tūkstančių dar amerikiečių, dukterų ir sūnų, norite rizikuoti? Kiek dar laiko galėtumėte juos palikti? Jau turime savo kariškių, kurių tėvai kovojo Afganistane prieš 20 metų. Ar galėtumėte siųsti ir jų vaikus bei anūkus? Ar siųstumėte savo sūnų ar dukterį?“ – susirinkusiųjų klausė J.Bidenas.

Parengta pagal CNN inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.