Izraelio teismas leido homoseksualams susilaukti vaikų pasinaudojant surogatine motinyste

Homoseksualios poros Izraelyje gali susilaukti vaikų pasinaudodamos surogatinių motinių paslaugomis šalies teritorijoje, sekmadienį nusprendė Aukščiausiasis Teismas.

Šio sprendimo šalininkai sako, kad jis šalyje užtikrina dar didesnę lygybę, o kritikai sako, kad sprendimas griauna šeimos vertybes.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Šio sprendimo šalininkai sako, kad jis šalyje užtikrina dar didesnę lygybę, o kritikai sako, kad sprendimas griauna šeimos vertybes.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2021, 5:10 PM

Šio sprendimo šalininkai sako, kad jis šalyje užtikrina dar didesnę lygybę, o kritikai sako, kad sprendimas griauna šeimos vertybes.

Teismas nusprendė, kad draudimas dėl galimybių vienalytėms poroms ir vienišiems vyrams susilaukti vaikų pasinaudojant surogatinių motinų paslaugomis privalo būti panaikintas per šešis mėnesius. Toks teismas sprendimas yra daugiau nei dešimtmetį trukusios teisinės kovos rezultatas.

Izraelis yra laikomas viena iš pirmaujančių šalių Artimuosiuose Rytuose užtikrinant LGBTQ žmonių teises. Tarp šalies parlamentarų yra keletas savo seksualinės orientacijos neslepiančių parlamentarų. Tačiau iki šiol homoseksualios poros ir vieniši vyrai negalėjo susilaukti vaikų, kuriuos būtų išnešiojusios kitos moterys.

Dėl to poroms tekdavo vykti į tokias šalis, kaip Indija, Nepalas, Tailandas ir Jungtinės Valstijos. Surogatinė motinystė Izraelyje buvo įteisinta dar 1996 metais. Iš pradžių tai buvo leidžiama tik heteroseksualioms poroms, o vėliau buvo leista ir vienišoms moterims.

Dėl teisės homoseksualioms poros susilaukti vaikų padedant surogatinėms motinoms 2010 metais į teismą kreipėsi gėjų pora Etai ir Yoavas Arad-Pinkas. Po pirmos nesėkmės jie vėl kreipėsi į teismą 2015 metais jau kartu su kitomis LGBTQ grupėmis.

Pernai Aukščiausiasis Teismas nurodė parlamento nariams per 12 mėnesių nutraukti diskriminacinę surogatinės motinystės politiką ir nurodė, kad homoseksualių porų ir vienišų vyrų neįtraukimas prieštarauja konstitucijai. Tačiau tuomet surogatinės motinystės išplėtimui pasipriešino itin konservatyvūs Kneseto nariai.

Po kovą įvykusių parlamento rinkimų parlamentarai ir toliau negalėjo nieko priimti.

„Mes negalime susitaikyti su tebesitęsiančia didžiule žala žmogaus teisėms dėl dabartinės surogatinės motinystės tvarkos“, – teismo nutartyje rašo Aukščiausiojo Teismo pirmininkė Esther Hayut.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.