Per „konstruktyvias“ JAV ir Rusijos derybas nuaidėjo ir griežtas įspėjimas

JAV ir Rusijos diplomatijos vadovai trečiadienį per pirmąjį jųdviejų susitikimą nuo prezidento Joe Bideno kadencijos pradžios bandė sumažinti šalių santykiuose tvyrančią didžiausią įtampą nuo Šaltojo karo pabaigos.        

Sergejus Lavrovas trečiadienio derybas Reikjavike su Antony Blinkenu apibūdino kaip „konstruktyvias“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Sergejus Lavrovas trečiadienio derybas Reikjavike su Antony Blinkenu apibūdino kaip „konstruktyvias“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2021, 8:40 AM

Jie pareiškė esą pasirengę bendradarbiauti, tačiau pripažino, jog tarp abiejų pasaulio galių esama didžiulės prarajos.  

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienio derybas Reikjavike su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu, surengtas prieš planuojamą prezidentų J. Bideno ir Vladimiro Putino susitikimą, apibūdino kaip „konstruktyvias“. 

„Suprantama būtinybė išspręsti žalingą situaciją, susiklosčiusią Maskvos ir Vašingtono santykiuose pastaraisiais metais“, – sakė ministras žurnalistams.

„Kliūčių labai daug, šalinti jas nelengva. Tačiau pajaučiau Antony Blinkeno ir jo komandos nusiteikimą tai daryti“, – kalbėjo S. Lavrovas.   

Per beveik dvi valandas trukusias diskusijas A. Blinkenas išsakė „didžiulį Vašingtono susirūpinimą“ dėl Rusijos karių sutelkimo prie Ukrainos sienos, nors buvo paskelbta apie jų atitraukimą, nurodė Valstybės departamento atstovas spaudai.   

Valstybės sekretorius taip pat išsakė JAV nerimą dėl kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno ir represijų prieš opozicijos organizacijas, pridūrė atstovas.  

Nors persilaužimas nepasiektas, diskusijos buvo „produktyvios, konstruktyvios, pagarbios ir atviros“, žurnalistams sakė vienas amerikiečių pareigūnas. 

Nuo pat atėjimo į valdžią sausio pabaigoje J. Bidenas didino spaudimą Kremliui. Kai kurie prezidento komentarai, pavyzdžiui, kai jis prilygino V. Putiną žudikui, sulaukė aštrios Maskvos kritikos. Toks Vašingtono tonas sudaro ryškų kontrastą politikai, kurios Kremliaus atžvilgiu laikėsi J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas, kaltintas nuolaidžiavimu Rusijos lyderiui.   

Derybų pradžioje A. Blinkenas sakė, kad, „mūsų požiūriu, jei Rusijos ir Jungtinių Valstijų lyderiai galės dirbti bendradarbiaudami... pasaulis bus saugesnė vieta“. 

„Tačiau jei Rusija agresyviai veiks prieš mus, mūsų partnerius, mūsų sąjungininkus – mes atsakysime“, – įspėjo valstybės sekretorius ir pakartojo, jog Vašingtonas nori „prognozuojamų ir stabilių“ santykių su Maskva. 

„Esame pasiruošę diskutuoti visais klausimais be jokių išimčių, jei matysime, kad diskusijos bus atviros ir paremtos abipusiu pasitikėjimu“, – atsakė S. Lavrovas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.