Šaudynės Rusijos mokykloje pareikalavo 9 gyvybių, vaikai užsimušė ir šokdami pro langus 19-metis šaulys vadina save dievu, mirė dar viena mokyklos darbuotoja

Aštuoni žmonės žuvo per šaudynes Rusijos miesto Kazanės mokykloje: septyni moksleiviai aštuntokai (keturi vaikinai, trys merginos), mokytoja ir dar viena mokyklos darbuotoja, skelbia Rusijos Nacionalinis antiteroristinis komitetas. Du mokiniai užsimušė, kai bandydami išvengti kulkų iššoko iš trečiojo aukšto.

Kazanės mokykloje – kruvinos šaudynės.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Kazanės mokykloje – kruvinos šaudynės.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Kazanės mokykloje – kruvinos šaudynės.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Kazanės mokykloje – kruvinos šaudynės.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 11, 2021, 10:38 AM, atnaujinta May 11, 2021, 4:31 PM

Iš pradžių buvo pranešta, kad du asmenys įsibrovė į Totorijos Respublikos sostinės Kazanės 175-ąją vidurinę mokyklą. Kaip pasakojo liudininkai, pirmieji šūviai pasigirdo 9 val. 40 min. vietos laiku (8 val. 40 min. Lietuvos laiku). Tuo metu vyko pamokos, koridoriai buvo tušti. Netrūkus po šūvių driokstelėjo keli sprogimai. 

Žuvusi pedagogė – anglų kalbos mokytoja 26-erių Elvira Ignatjeva. Pasak liudininkų, išgirdusi šūvius ji išpuolė į koridorių, o ten jauną moterį pakirto kulka.

Šaudęs 19-metis Ilnazas Galiavijevas buvo sulaikytas. Į įvykio vietą sulėkę pareigūnai iš pradžių pranešė, kad antrasis šaulys užsibarikadavo mokyklos pastate ketvirtajame aukšte ir įkaitais paėmė 7-8 žmones. Po kurio laiko paskelbta, kad antrąjį užpuoliką nukovė specialiųjų pajegų kariai.

Galiausiai 12 val. 32 min. Nacionalinis antiteroristinis komitetas išplatino oficialią informaciją, kad užpuolikas buvo vienas – I.Galiavijevas.

I.Galiavijevas prieš keletą metų mokėsi būtent šioje 175-oje vidurinėje mokykloje. Paskui jis studijavo universitete.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, I.Galiavijevas savo paskyroje socialiniame tinkle „Telegram“ rašė grasinimus „užmušti didžiulį kiekį biošiukšlių“ ir nusižudyti.

Po tragedijos mokykloje paaiškėjo, kad I.Galiavijevas turėjo leidimą ginklui.

Totorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, į ligonines atgabenta 18 sužeistų moksleivių, šeši jų reanimacijoje.

Rusijos Dūma tylos minute pagerbė Kazanės aukas. Dūmo narys, frakcijos „Teisinga Rusija“ vadovas Sergeijus Mironovas iš karto pareiškė, kad į Rusijos Baudžiamąjį kodeksą už vaikų žudymą reikia grąžinti mirties bausmę.

Visose Kazanės švietimo įstaigose atšauktos pamokos, Totorijoje paskelbtas gedulas.

Apie 700 km į rytus nuo Maskvos esančioje Totorijos Respublikos sostinėje Kazanėje gyvena 1,1 mln. žmonių.

Žudikas davė pirmuosius parodymus: kalbėjo nerišliai

Leidinys „Baza“ pranešė, kad šaudynes Kazanės mokykloje surengęs I.Galiavijevas tyrėjams davė pirmuosius parodymus.

19-metis pasakojo, kad prieš porą mėnesių pasijuto dievu: „O vasarą manyje pradėjo pabusti monstras. Pradėjau visų nekęsti. Aš visada visų nekenčiau ir pradėjau nekęsti dar labiau“.

I.Galiavlijevas tardytojams sakė, kad pasiskelbęs dievu apie tai pasipasakojo motinai, bet tuo pat metu aiškino, kad tėvų neturi: „Aš pirmiausia apie tai pasakiau savo mamai, mamos neturiu, aš į ją tiesiog kreipiuosi „jūs“. Ji man ne mama. Aš neturiu tėvų, aš jūsų visų nekenčiu. Neturiu mamos, visų atsisakiau. Moteris, kuri mane pagimdė – ne mama. Neturiu nei mamos, nei tėčio – niekada jų taip nevadinau“.

V. Putinas nurodė peržiūrėti Rusijos ginklų kontrolės įstatymus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį nurodė peržiūrėti šalies ginklų kontrolės įstatymus, Kazanę sukrėtus mažiausiai aštuonių gyvybių pareikalavusioms šaudynėms mokykloje.

„Prezidentas įsakė skubiai parengti naują nuostatą dėl ginklų rūšių, kurie gali būti civilių rankose, atsižvelgiant į ginklą, panaudotą per išpuolį“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Iškelta byla dėl nužudymo

Po šaudynių Rusijos Kazanės mokykloje buvo iškelta byla dėl kelių moksleivių nužudymo, antradienį pranešė Tyrimų komiteto (TK) atstovė Svetlana Petrenko.

„Dėl... 175-osios gimnazijos užpuolimo, per kurį žuvo žmonių, Rusijos TK Tatarstano respublikos tyrimų valdyba iškėlė baudžiamąją bylą dėl nusikaltimo, apibrėžto Rusijos Federacijos Baudžiamojo kodekso 105 straipsnio 2-ojoje dalyje (nužudymas) požymių“, – žurnalistams sakė S. Petrenko.

Ji pažymėjo, kad TK pirmininkas Aleksandras Bastrykinas pavedė visą bylos medžiagą perduoti žinybos centrinio aparato Vyriausiajai tyrimų valdybai, tolesniam kruopščiam ir nuodugniam tyrimui.

„Preliminari informacija rodo, kad ginkluotas pilnametis jaunuolis, įsiveržęs į mokymo įstaigą pradėjo šaudyti. Šiuo metu žinoma apie kelis dėl įvykdyto nusikaltimo žuvusius žmones ir, taip pat, apie sužeistuosius, jiems teikiama medicininė pagalba“, – sakė TK atstovė.

„Be to, Tyrimų komiteto vadovo nurodymu į įvykio vietą išsiųsti žinybos Vyriausiosios kadrų valdybos vyriausiosios kriminalistikos valdybos... kriminalistai“, – nurodė S. Petrenko.

Ji pažymėjo, kad Vyriausiosios kadrų valdybos darbuotojai, pasitelkdami būtiną techniką, padės tyrėjams ieškoti bet kokių įkalčių.

Rusijos Baudžiamojo kodekso 105-asis straipsnis numato laisvės atėmimą laikotarpiui nuo aštuonerių iki 20 metų arba įkalinimą iki gyvos galvos.

Pašalintas studentas

Kazanėje įsikūręs verslo vadybos universitetas TISBI nurodė naujienų agentūrai „Interfax“, kad užpuolikas studijavo šioje aukštojoje mokykloje, bet balandį iš jos buvo pašalintas.

„Ilnazas Galiavijevas buvo TISBI koledžo 4-o kurso studentas. 2021 metų balandį jis dėl akademinių skolų buvo pašalintas“, – sakė universiteto atstovas.

Jis pridūrė, kad „kol mokėsi, [I. Galiavijevas] buvo ramus ir nekonfliktuojantis studentas“.

„Visada būdavo tvarkingas ir ramus, pagarbiai elgėsi su bendrakursiais ir dėstytojais“, – nurodė atstovas.

„Nuo gruodžio Ilnazas atliko mokomąją ir gamybinę praktiką; nuo sausio jis nesirodė koledže, nebepalaikė ryšių su grupės kuratoriumi, – sakė „Interfax“ pašnekovas. – Į gamybinės praktikos gynimą ir tris valstybinius egzaminus jis neatvyko, todėl buvo pašalintas.“

Viename iš Tatarstano kanalų socialiniame tinkle „Telegram“ buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame, kaip teigiama, matyti sulaikytas mokyklos užpuolikas.

Įraše matyti jaunuolis be marškinių, gulintis ant suolo už grotų.

Jis kalbėjo, kad „pradėjo visų nekęsti“.

Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Aleksandras Chinšteinas per savo „Telegram“ kanalą parašė, kad „Ilnazui Gliavijevui leidimas laikyti šaunamąjį ginklą (lygiavamzdį šautuvą „Hatsan Escort PS) buvo išduotas likus visai nedaug laiko iki tragedijos – balandžio 28-ąją“.

Tatarstano respublikos vadovas Rustamas Minichanovas žurnalistams sakė, kad sulaikytas 19-metis įtariamasis bendrininkų neturėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?