Rusija ketina iki gegužės pabaigos pasitraukti iš „Atviro dangaus“ sutarties

Maskva iki šio mėnesio pabaigos ketina pasitraukti iš „Atviro dangaus“ sutarties, leidusios Rusijai ir JAV iš oro apžiūrėti viena kitos šalies karinius objektus, antradienį pranešė vienas aukšto rango rusų parlamentaras.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pasiūlė Valstybės Dūmai svarstyti galimybę denonsuoti šį paktą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pasiūlė Valstybės Dūmai svarstyti galimybę denonsuoti šį paktą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2021, 11:01 AM

„Tarptautinių reikalų komitetas siūlys Valstybės Dūmai kuo greičiau, galbūt jau kitą savaitę, denonsuoti „Atviro dangaus“ sutartį“, – antradienį žurnalistams sakė Komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis.

„Visos pasitraukimo iš procedūros turi būti baigtos iki gegužės pabaigos, čia mes tikrai nedelsime“, – pridūrė jis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pasiūlė Valstybės Dūmai svarstyti galimybę denonsuoti šį paktą, kurio nuo lapkričio nebesilaiko Vašingtonas.

2002 metais įsigaliojusi „Atviro dangaus“ sutartis leidžiančia daugiau nei 30 valstybių stebėjimo tikslais vykdyti neginkluotų orlaivių skrydžius virš viena kitos teritorijos.

L. Sluckis nurodė, kad „padėtis dėl „Atviro dangaus“ sutarties yra tokia, kad nėra jokių abejonių, kad parlamentas besąlygiškai palaikys Rusijos prezidento siūlymą dėl jo denonsavimo“.

Deputato teigimu, „Rusijai tai taps priverstiniu sprendimu, atsižvelgiant į vienašališką JAV pasitraukimą iš sutarties ir Europos partnerių teisinių garantijų, kad „Atviro dangaus“ misijų skrydžių virš Rusijos teritorijos duomenys nebus teikiami amerikiečiams, nebuvimą“.

„Ne kartą perspėjome apie savo poziciją. Labai gaila, kad dėl kolektyvinių Vakarų kaltės naikinami pasitikėjimo ir skaidrumo likučiai tokiu svarbiu klausimu kaip tarptautinis saugumas“, – sakė L. Sluckis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.