Iš Rusijos – pagiežos J. Bidenui choras: nukvakėlis, beprotis

Dūmos deputatai, senatoriai, gubernatoriai – Rusijos politikai puolė lenktyniauti, kas skambiau įžeis JAV prezidentą Joe Bideną po to, kai jis interviu televizijai ABC Rusijos vadovą Vladimirą Putiną pavadino žudiku.

J.Bideno pasakymai apie V.Putiną sukėlė politinę audrą. Iš Rusijos pasipylė įžeidimų JAV prezidentui lavina.<br>Lrytas.lt koliažas.
J.Bideno pasakymai apie V.Putiną sukėlė politinę audrą. Iš Rusijos pasipylė įžeidimų JAV prezidentui lavina.<br>Lrytas.lt koliažas.
J.Bideno pasakymai apie V.Putiną sukėlė politinę audrą. Iš Rusijos pasipylė įžeidimų JAV prezidentui lavina.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Bideno pasakymai apie V.Putiną sukėlė politinę audrą. Iš Rusijos pasipylė įžeidimų JAV prezidentui lavina.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Bideno pasakymai apie V.Putiną sukėlė politinę audrą. Iš Rusijos pasipylė įžeidimų JAV prezidentui lavina.<br>TASS/Scanpix nuotr.
J.Bideno pasakymai apie V.Putiną sukėlė politinę audrą. Iš Rusijos pasipylė įžeidimų JAV prezidentui lavina.<br>TASS/Scanpix nuotr.
J.Bideno pasakymai apie V.Putiną sukėlė politinę audrą. Iš Rusijos pasipylė įžeidimų JAV prezidentui lavina.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Bideno pasakymai apie V.Putiną sukėlė politinę audrą. Iš Rusijos pasipylė įžeidimų JAV prezidentui lavina.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kalbas apie J.Bideno sveikatą pakurstė penktadienio atsitikimas, kai vyriausias istorijoje JAV prezidentas dukart suklupo lipdamas į savo lėktuvą<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kalbas apie J.Bideno sveikatą pakurstė penktadienio atsitikimas, kai vyriausias istorijoje JAV prezidentas dukart suklupo lipdamas į savo lėktuvą<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-03-23 08:54, atnaujinta 2021-03-23 13:24

„Jūs pažįstate V.Putiną. Manote, kad jis žudikas?“ – ABC žurnalistas pasiteiravo J.Bideno. „Taip“, – atsakė prezidentas.

J.Bidenas taip pat pagrasino, kad Rusija sumokės už bandymus daryti įtaką per pernykščius JAV prezidento rinkimus.

Bet būtent tiesmukas V.Putino įvardijimas žudiku sukėlė vieną didžiausių skandalų JAV ir Rusijos tarpusavio santykių istorijoje.

Maskva skubiai iškvietė grįžti konsultacijų savo ambasadorių Vašingtone, o visų lygių Rusijos politikai pradėjo organizuotas patyčias iš 78-erių J.Bideno, kurių pagrindinė tema – JAV prezidento amžius ir sveikatos būklė.

Kremliaus partijos „Vieningoji Rusija“ vykdomasis komitetas nurodė visiems savo deputatams socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje pagal specialią metodiką pasmerkti J.Bideno pareiškimą.

Kalbėjo apie veidrodį

Pats 68-erių V.Putinas, komentuodamas J.Bideno žodžius, pirmiausia palinkėjo jam sveikatos.

„Antra, jei kalbėtume plačiau šia tema, noriu pasakyti, jog kiekvienos tautos, kiekvienos valstybės istorijoje yra daug labai sunkių, dramatiškų ir kruvinų įvykių. Bet vertindami kitus žmones, tautas, valstybes mes tarsi žvelgiame į veidrodį.

Visada ten matome save, nes visada kitam žmogui primetame tai, kuo patys kvėpuojame, kuo iš esmės esame patys, – kalbėjo V.Putinas. – Atsimenu, ginčydamiesi kieme sakydavome: „Kas apie kitą sako – apie save pasisako.“ Tai ne tik vaikiškas priežodis – jo prasmė labai rimta psichologinė: visada kitame žmoguje matome savo pačių savybes ir manome, kad jis yra toks pat. Ir tuo remdamiesi vertiname kitus.“

Įžvelgė daug priežasčių

J.Bideno pareiškimus Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas pavadino „isterija dėl bejėgystės“ ir visų Rusijos piliečių įžeidimu: „V.Putinas – mūsų prezidentas, išpuoliai prieš jį – tai išpuoliai prieš mūsų šalį. Taip kalbėti apie mūsų valstybės galvą niekam neleistina.“

Federacijos Tarybos Tarptautinių reikalų komiteto vicepirmininkas Andrejus Klimovas teigė, kad J.Bideno reakciją sukėlė JAV administracijos susierzinimas dėl didžiulio mirštamumo nuo koronaviruso ir neramumų „užimant Kongreso pastatus ir nuverčiant paminklus valstybės kūrėjams“.

„Šiuos J.Bideno pareiškimus galima sieti tik su nesveikata ir senatvine demencija. Bet tai amerikiečių problema. Man atrodo, jie susidurs su dar blogesne ne tiktai jo sveikatos, bet ir dvasine būsena“, – šnekėjo kitas Federacijos Tarybos narys Igoris Morozovas ir pridūrė, esą JAV išgyvena „skausmingą šoką“ dėl to, kad niekaip negali sutrukdyti dujotiekio iš Rusijos į Vokietiją projektui „Nord Stream 2“.

Politikai ir pyko, ir gyrėsi

„Vieningosios Rusijos“ vadovybė irgi suabejojo J.Bideno protiniu pajėgumu. Partijos veikėjas Andrejus Tučiakas aiškino, kad JAV tiesiog pavydi Rusijai: „J.Bideno pareiškimas – JAV politinio marazmo ir šalies vadovo senatvinės demencijos triumfas. Tai kraštutinis agresijos laipsnis dėl bejėgiškumo.

Mūsų vakcina geriausia pasaulyje ir mes nugalime pandemiją, o jie – tik planuoja. Pas mus – šeimos vertybės, pas juos – lytys ir translyčiai. Pas mus – Krymas, pas juos – kalbos apie valstijų atsiskyrimą. Mūsų piliečių pasitikėjimas V.Putinu – nepasiekiamas J.Bideno reitingams.“

Liberaldemokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis pareiškė: „J.Bideno kaltinimai absurdiški, tai melas į veidą visiems mūsų Žemės piliečiams. Juk JAV užliejo krauju pusę planetos. Iki šiol rūksta Sirija, Afganistanas, Libija, badauja Šiaurės Korėja, Kuba ir Venesuela. O Europa srebia Amerikos karų Viduriniuose Rytuose pasekmes, kasmet priimdama šimtus tūkstančių alkanų migrantų, kurie paskui keršija už savo lemtį europiečiams tamsiose jų miestų gatvėse.“

V.Žirinovskis pridūrė: „Amerikos prezidento, kuris, matyt, neatsako už savo veiksmus, žodžiai gali brangiai kainuoti JAV per derybas dėl tarptautinio saugumo sutarčių. Laikas daiktus vadinti tikraisiais vardais. JAV – mūsų priešininkės, kurioms vadovauja žmogus, kenčiantis nuo Parkinsono ligos ir nekontroliuojantis net savo liežuvio. Gal jis užsinorės savo drebančia ranka nuspausti ir branduolinį mygtuką? Mes to negalime leisti.“

Liejosi gatvės žargonas

Komunistų partijos lyderis Genadijus Ziuganovas J.Bideno žodžius pavadino chamiškumu ir pareikalavo iš Rusijos valdžios atsakant į tai oficialiai pripažinti nuo Ukrainos atplėštas Donecko ir Luhansko liaudies respublikas: „Reikia ginti rusų pasaulį visais įmanomais būdais, nepadlaižiauti J.Bidenui ir jo politikai. Baigti rusofobiją ir antisovietiškumą!“

Partijos „Teisingoji Rusija“ vadovas Sergejus Mironovas J.Bideno elgesį vadino „neadekvačiu“ ir pavojingu: „Tokios šalies vadovui visiškai nederamas pareiškimas byloja apie degradaciją ir apskritai apie smukusius standartus Jungtinių Valstijų vadovybėje. Tai reikia vertinti kaip grasinimą.“

Buvęs V.Putino padėjėjas Vladislavas Surkovas, parodijuodamas JAV prezidento interviu, J.Bideną pavadino močkrušiu: „Jei manęs paklaustų: „Ar žinote, kad senis Joe yra močkrušys?“ ("Do u know that old chap Joe is mothafucka?"), atsakyčiau: „O taip, žinau.“ ("Oohoo, I do").

Žemesnio rango Rusijos politikai dar mažiau rinko žodžius.

Dūmos deputatas Arturas Čilingarovas apie J.Bideną sakė: „Ligotas žmogus, beprotis. Politikas ieško kokių nors žodžių, o čia – visiškai įžūlus žmogus.“

Omsko tarybos deputatas Anatolijus Bezubcevas pareiškė: „Pagrindinis JAV nukvakėlis pradėjo kampaniją prieš V.Putiną. Siūlau viešai pareikšti nepritarimą šiam chamiškam aktui.“ 

Vakarų pozicija Rusijos atžvilgiu – tvirta

Konsultacijų atšauktas Rusijos ambasadorius JAV Anatolijus Antonovas į Maskvą grįžo sekmadienį ir teigė, kad čia liks „tiek, kiek reikės“. Pastarąjį kartą Rusija buvo išsikvietusi savo pasiuntinį Vašingtone 1998 m. dėl Vakarų koalicijos bombardavimo kampanijos Irake.

Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki Rusijos žingsnį komentavo taip: „Būsime tiesmukiški, netylėsime dėl mums rūpimų dalykų ir tikrai bus taip, kaip sakė prezidentas, – rusai bus patraukiami atsakomybėn dėl savo veiksmų.“

JAV nacionalinės žvalgybos biuro ataskaitoje teigiama, kad V.Putinas sankcionavo įtakos darymo operacijas, kuriomis siekta padėti Donaldui Trumpui laimėti pernai lapkritį vykusius JAV prezidento rinkimus.

Europos Sąjunga po J.Bideno kritikos Rusijai pabrėžė politinę V.Putino atsakomybę už pasikėsinimus į kitaminčius.

„Yra ilgas sąrašas žlugusių ir įvykdytų pasikėsinimų į kritiškas ir nepriklausomas asmenybes Rusijoje, tarp jų – politikus ir žurnalistus“, – sakė ES užsienio politikos įgaliotinio Josepo Borrellio atstovė. Daug atvejų nebuvo tiriama, kaltųjų nerasta.

Be to, Rusijos tarnybos ėmėsi nelegalių veiksmų prieš Ukrainą ir įsipainiojo į kitus tarptautinius konfliktus. „V.Putinas, kaip Rusijos Federacijos prezidentas, galiausiai yra atsakingas už Rusijos institucijas, politiką ir veiksmus“, – kalbėjo J.Borrellio atstovė.

Prezidentas suklupo lipdamas į lėktuvą

Kalbas apie J.Bideno sveikatą pakurstė penktadienio atsitikimas, kai vyriausias istorijoje JAV prezidentas dukart suklupo lipdamas į savo lėktuvą.

Skubėdamas J.Bidenas iš pradžių užkliuvo už laipto trapo viduryje, paskui laikydamasis ranka turėklo pamėgino greitai atsistoti, bet darsyk suklupo.

Tada prezidentas atsistojo, patrynė delnu koją, pakilo į viršų, atidavė pagarbą ir įlipo į lėktuvą. 

Parengta pagal „The Insider“, CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.