Nuo perdėto pasitikėjimo iki karantino: kaip Italiją nuplovė koronaviruso banga

2020 m. kovo 15 d. 22:20
Lrytas.lt
Italija atrodė kaip viena geriausiai koronaviruso pavojui pasiruošusių valstybių, kai SARS-CoV-2 virusas pradėjo plisti Kinijoje. Tačiau dabar situacija apverktina: mirusių jau apie 2 tūkst., užsikrėtė beveik 24 tūkst. žmonių.
Daugiau nuotraukų (5)
Pirmieji trys koronaviruso atvejai šalyje buvo užfiksuoti sausio pabaigoje. Du iš jų buvo turistai iš Kinijos. Visi pacientai buvo izoliuoti ligoninėje Romoje. Žmonės, su kuriais jie galėjo turėti kontaktą, buvo pradėti stebėti, o Italijos valdžia buvo viena pirmųjų nutraukusių susisiekimą su Kinija, rašo „The Guardian“.
Valdžios pasitikėjimą savimi buvo galima apčiuopti ranka.
„Italijoje įdiegta prevencijos sistema yra viena griežčiausių Europoje“, – sausio 31-ąją gyrėsi Italijos premjeras Giuseppe Conte.
Tik vėliau paaiškėjo liūdna tiesa – Šiaurės Italijoje virusas plito nepastebimas greičiausiai jau nuo sausio vidurio ir niekas nežinojo, kas buvo tai atgabenęs šaltinis.
Šiuo metu Italijoje kilo nesusikalbėjimas tarp centrinės vyriausybės ir ligoninių šiaurinėje šalies dalyje.
Nebuvo aišku kaip tiksliai reikia vykdyti žmonių tikrinimo protokolus, ar tikrinti žmones, kurie neturėjo tiesioginio ryšio su kinais.
Galiausiai vasario 18 dieną 38-erių vyras neturintis jokių ryšių su kinais pasijuto negerai. Jis buvo kelis kartus tikrintas, tačiau koronavirusas užfiksuotas nebuvo.
Kai galiausiai vyras pakliuvo į ligoninę, jis buvo ištirtas tik po 36 valandų, kurių metu nebuvo izoliuotas nuo pasaulio. Per tą laiką ir anksčiau jis užkrėtė daugybę medicinos darbuotojų.
Ekspertai tvirtina, kad Italijos pavyzdys įrodo, kad virusas parodė, jog per itin trumpą laikotarpį gali tapti labai rimta problema.
Dėl šios priežasties atvejus yra būtina užfiksuoti kaip įmanoma anksčiau. Italijos gyventojų vidutinis amžius šalį taip pat padarė itin pažeidžiama.
„Italija yra senų žmonių šalis. Čia daugybė senyvo amžiaus žmonių su įvairiomis patologijomis. Tai yra priežastis, kodėl šalyje matome tiek daug koronaviruso atvejų“, – tvirtino profesorius Massimo Galli.
Daugelis informacijos apie koronaviruso plėtrą Italijoje dar nėra žinoma. Aišku tik tai, kad „pirmajam pacientui“ diagnozavus koronavirusą buvo uždaryta 10 šalies miestų.
Šis sprendimas buvo daugelio taip pat priimtas teigiamai, kaip laiku įvykdytas.
Tačiau dabar tvirtinama, kad Italijos priemonės galėjo apsunkinti koronaviruso sekimą. Įsileidžiant lėktuvus iš Kinijos būtų buvę įmanoma stebėti keleivius ir tikrinti jų sveikatos būklę.
Kiti ekspertai tikina, kad šiuo atveju Italijai paprasčiausiai nepasisekė.
„Galima tvirtinti, kad virusas buvo pastebėtas pernelyg vėlai, tačiau taip galėjo nutikti visur“, – teigė Berno universiteto mokslininkas Christianas Althausas.
Didžiausia panika prasidėjo virusui išplitus į didžiuosius miestus, o žmonėms elgiantis visiškai neatsakingai.
Vienas tokių buvo Demokratinės partijos pirmininkas Nicola Zingaretti, kuris prasidėjus sparčiai viruso plėtrai keliavo į Milaną, kad susitiktų su rinkėjais ir sustiprintų savo pozicijas.
Savaitgalį politikas pranešė, kad jau yra užsikrėtęs koronavirusu.
Ar blogiausias taškas jau yra pasiektas – aišku nėra. Didelis žmonių judėjimas padidina viruso plėtros riziką, tad jį suvaldyti gali būti praktiškai neįmanoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.