V. Putinas pagyrė šimtmetį švenčiančią Rusijos karinės žvalgybos tarnybą GRU

2018 m. lapkričio 2 d. 16:00
Atnaujinta
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasveikino šalies karinės žvalgybos tarnybą GRU, penktadienį mininčią savo įkūrimo 100-ąsias metines, ir gyrė šią agentūrą, Vakarų kaltinamą kišimusi į rinkimus, cheminio ginklo panaudojimu ir kibernetinėmis atakomis.
Daugiau nuotraukų (2)
„Esu tikras jūsų profesionalumu, drąsa ir ryžtu“, – Rusijos lyderis sakė GRU karininkams Maskvoje.
V. Putinas pridūrė labai vertinantis agentūros surenkamą informaciją ir atliekamą analitinį darbą, taip pat gyrė GRU veiksmus Sirijoje ir sakė, kad jie smarkiai prisidėjo prie toje valstybėje Maskvos vykdomos karinės kampanijos.
Ši tarnyba yra siejama su kišimusi į 2016 metų JAV prezidento rinkimų kampaniją, šių metų kovą įvykdytu buvusio rusų šnipo ir jo dukters apnuodijimu Solsberio mieste pietų Anglijoje, taip pat neseniai buvo apkaltinta vykdžiusi didelio masto kibernetines atakas, įskaitant nepavykusį bandymą įsilaužti į Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) kompiuterines sistemas Hagoje.
Rusija šiuos kaltinimu atmeta ir vadina juos Vakarų šmeižto kampanijos dalimi.
Prieš GRU nukreiptų Vakarų kaltinimų V. Putinas savo kalboje neminėjo, bet atkreipė dėmesį į visame pasaulyje didėjančią įtampą.
„Konflikto pasaulyje potencialas auga, – teigė Kremliaus vadovas. – Esama provokacijų ir įžūlaus melo, taip pat mėginimų sutrikdyti strateginį paritetą.“
Keletas neseniai įvykusių incidentų padėjo demaskuoti GRU veikimo metodus.
Didžiajai Britanijai nustačius du įtariamuosius, siejamus su kovą Solsberyje įvykdytu buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukros apnuodijimu nervus paralyžiuojančia medžiaga, vėliau žurnalistinių tyrimų grupė „Bellingcat“ ir Rusijos tinklalapis „The Insider“ nustatė, kad šie vyrai yra GRU agentai.
Kremlius neigia kaip nors prisidėjęs prie šio apnuodijimo.
Rugsėjo mėnesį šie vyrai interviu Kremliaus finansuojamam kanalui RT tikino, kad Solsberyje lankėsi kaip turistai.
Olandų tarnybos taip pat neseniai atpažino keturis numanomus GRU agentus, mėginusius šnipinėti OPCW iš automobilio, pastatyto šalimais esančio viešbučio aikštelėje.
Be to praėjusį mėnesį JAV teisingumo departamentas pareiškė kaltinimus septyniems GRU agentams dėl virtinės stambių kibernetinių atakų, siejamų su Maskva.
Nors 2010 metais šios karinės žvalgybos tarnybos pavadinimas buvo pakeistas ir ji buvo pervadinta Vyriausiąja valdyba (GU), tačiau visuomenėje ji vis vadinama GRU.
Tai yra viena iš trijų Maskvos šnipinėjimo tarnybų. Šioje srityje taip pat dirba Federalinė saugumo tarnyba (FSB) ir Užsienio žvalgybos tarnyba (SVR).
V. Putinas anksčiau vadovavo FSB. Jos atitikmuo Sovietų Sąjungoje buvo liūdnai pagarsėjusi KGB.
Rusijos karinės žvalgybos tarnyba GRU turi tankų šnipų tinklą užsienyje. Jai pavaldžios gerai apmokytos specialiosios paskirties pajėgos dalyvavo įvairiuose pasaulio konfliktuose, įskaitant konfliktus Afganistane ir Čečėnijoje.
Nors GRU istorija prasidėjo 1918 metais, kai ji buvo įkurta po bolševikų revoliucijos, V. Putinas taip pat minėjo šios tarnybos pirmtakes Rusijos imperijoje. Prezidentas atkreipė dėmesį, kad kai kurie caro armijos karininkai po 1917 metų revoliucijos padėjo bolševikams organizuoti karinės žvalgybos tarnybą.
„Jie suvokė, kad nėra didesnės gėdos kaip išduoti Tėvynę, išduoti draugus, ir sąmyšio bei revoliucinių pokyčių metu padėjo išlaikyti šios tarnybos tradicijų tęstinumą“, – sakė jis.
V. Putinas pridūrė, kad „karinės žvalgybos karininkai pademonstravo tokią pačią ištikimybę savo pareigai 10-o dešimtmečio pradžioje, po Sovietų Sąjungos subyrėjimo, padėdami išsaugoti GRU potencialą“.
RusijaVladimiras Putinas^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.