Prieš teroristus kovoti norėjęs britas sulaukė netikėtos bausmės

2017 m. sausio 6 d. 07:55
Su terorizmu kovoti norėjęs kariškis tapo kovos prieš terorizmą įstatymo auka. Buvęs britų karys Robertas Clarke'as buvo nubaustas už tai, kad ketino keliauti į Siriją padėti karo aukoms bei kautis prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IV).
Daugiau nuotraukų (1)
Dabar jam teismas skyrė atlikti 50 valandų viešųjų darbų, nes jis atsisakė jį sulaikiusiems policijos pareigūnams pasakyti savo išmaniojo telefono PIN kodą. Jam taip pat bus draudžiama išvykti iš šalies, kol neatliko savo bausmės.
Ketverius metus armijoje tarnavęs R.Clarke'as į teisėsaugos akiratį pateko 2016 metų liepą, kai jis ketino vykti į Siriją, karo paveiktiems žmonėms nugabenti medicinos priemonių ir kovoti petys į petį su kurdais prieš IV džihadistus.
Iš Velso kilęs 23 metų buvęs karys buvo sustabdytas Londono Hytrou oro uoste, kai ketino įlipti į lėktuvą, skridusį į Jordaniją. Pareigūnai R.Clarke'ą apklausė, o tada sulaikė. Buvusio karo lagamine buvo rasta ir „įvairių su karyba susijusių daiktų“.
Po sulaikymo, islamistai pradėjo grasinti R.Clarke'ui. Mat jis buvo viešai paskelbęs, kad nori kovoti prieš džihadistus Sirijoje.
„Mes gyvename sudėtingu ir galimai pavojingu laikotarpiu ir reikėjo atsisakyti bet kokio pykčio, kurį jautėte policininkais, kai jie paprašė jus duoti jiems reikiamą informaciją“, – kalbėjo teisėjas Johnas Zani, baręs R.Clarke'ą dėl to, kad jis pareigūnams nedavė savo telefono PIN kodo.
Jungtinės Karalystės vidaus reikalų ministerija nuolatos perspėja, kad visi į Iraką ar Siriją keliaujantys asmenys gali būti teisiami, nesvarbu, ar kovos už, ar prieš teroristus.
„Tie, kas vyksta svetur dalyvauti konfliktuose gali būti apkaltinti terorizmu grįžę į Jungtinę Karalystę, – tvirtino Vidaus reikalų ministerijos atstovas. – Yra daugybė nusikaltimų, įskaitant žmogžudystę, už kuriuos žmonės gali būti teisiami.“
Gruodžio 21 dieną paaiškėjo, kad Sirijoje žuvo britų virėjas Ryanas Lockas – jis buvo trečias Jungtinės Karalystės pilietis, miręs kovoje prieš IV.
Prieš tai liepą Sirijoje žuvo pienininkystės ūkininkas Deanas Evansas, o 2015 metų kovą žuvo buvęs karys Erikas Scurfieldas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.