NATO vadovas paauglystėje traukė prieš Aljansą nukreiptas dainas

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas prisiminė savo paauglystės vakarus, kuriuos leisdavo dainuodamas prieš NATO nukreiptas protestų dainas iš knygelės, ant kurios viršelio buvo pavaizduotas Leninas, rašo „The Local“.

Po 2011 metų šaudynių į Utiojos salą vėl susirinko jaunimas.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Po 2011 metų šaudynių į Utiojos salą vėl susirinko jaunimas.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-10 22:43, atnaujinta 2017-10-21 03:17

Vyras prisiminė, kaip choru dainavo „Singing Norway, Norway out of Nato“ („Dainuojanti Norvegija, Norvegija išėjusi iš Nato“) ir juokavo, jog ši daina buvo tikras hitas.

Tokiais prisiminimais jis dalinosi su Norvegijos Darbo partijos jaunimu. Jie po ketverių metų vėl susirinko į stovyklą Utiojos saloje.

Stovykla saloje organizuojama pirmą kartą po to, kai 2011 metais prieš islamą nusiteikęs ekstremistas Andersas Behringas Breivikas čia įvykdė kraupias žudynes.

J.Stoltenbergas stovykloje pirmą kartą dalyvavo 1972 metais. Jis teigė, jog tuo metu buvo tikras Darbo partijos jaunimo organizacijos nuopolis.

Darbo partija buvo ką tik pralaimėjusi kampaniją, kuria siekė įtraukti Norvegiją į Europos Sąjungą, nes žmonės referundume nubalsavo prieš tokį žingsnį.

Daug narių tuomet paliko Darbo partijos jaunimo organizaciją ir ji atsidūrė kairiųjų kovotojų rankose.

„Tada organizacijoje tikrai liko tik keletas keistų žmonių ir šiek tiek tokių sumišusių vaikų kaip aš, kurių tėvai buvo ištikimi partijai“, – pasakojo jis.

Šiemet rekordinis skaičius žmonių, net tūkstantis, pasiryžo atvykti į stovyklą Utiojos saloje. Ketvirtadienį pirmieji dalyviai jau ėmė statytis palapines.

A.B.Breiviko išpuolis nusinešė 69 žmonių gyvybę. Daugelis jų buvo paaugliai ir žuvo nuo šūvių į galvą.

„Siaubingas išpuolis, kuris čia įvyko 2011 metais, visada liks įrašytas į Utiojos istoriją“, – sakė J.Stoltenbergas.

Jis Darbo partijos jaunimo organizacijai vadovavo nuo 1985 iki 1989 metų. Organizacijos politika pasikeitė ir jie ėmė remti NATO.

„Aš džiaugiuosi, kad organizacija pasirinko tą požiūrį, kurį jie priėmė 80-taisiais. Bet darbotvarkėje čia ne NATO“, – sakė jis savo kalboje.

Ankstyvais paauglystės metais J.Stoltenbergą smarkiai įtakojo jo sesuo Camilia, kuri buvo marksistinės-leninistinės grupės „Raudonasis jaunimas“ („Red Youth“) narė ir dalyvavo protestuose prieš Vietnamo karą.

Tuo metu, kai vadovavo Darbo partijos jaunimo organizacijai, J.Stoltenbergas palaikė nuolatinius ryšius su sovietų diplomatu. Vėliau paaiškėjo, kad šis buvo KGB agentas.

Nuo 2005 iki 2013 metų J.Soltenbergas buvo Norvegijos ministras pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.