Naujas sintetinis narkotikas Lenkijoje sėja paniką

2015 m. liepos 17 d. 05:49
Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)
Lenkiją purto apsinuodijimo narkotikais epidemija – vietos alchemikams į rinką išleidus naują sintetinį narkotiką „Moczar“, per keturias dienas į medikus Silezijos regione kreipėsi per 600 žmonių. Trys jų mirė.
Daugiau nuotraukų (1)
„Moczar“ buvo apgaulingai platinamas kaip cheminis patalpų gaiviklis, taip siekiant apdumti akis policijai ir Sveikatos apsaugos ministerijos kontrolieriams.
Beveik 400 žmonių buvo paguldyti į įvairias Silezijos miestų ligonines, daugiausia – Katovicuose, Sosnovece, Rybnike. Kelių pacientų būklė dėl gyvybiškai svarbių organų veiklos sutrikimo yra sunki, o vienas jaunuolis neatsibunda iš komos.
Opozicija jau apkaltino vyriausybę ir valdančiąją Piliečių platformos partiją (PPP) narkomanijos problemoms skiriant per menką dėmesį, tad premjerė Ewa Kopacz turėjo sušaukti specialų ministrų posėdį ir įpareigoti teisėsaugininkus skubiai imtis tyrimo.
Spėjama, kad narkomanijos tema gali tapti viena pagrindinių prieš rudenį vyksiančius Seimo rinkimus. Mat PPP buvo pažadėjusi pažaboti šią problemą, bet to neįstengė padaryti.
800 kartų stipresnis poveikis
„Moczar“ pavadinimas siejamas su vienu sovietinės Lenkijos komunistų partijos lyderių – KGB generolu Mieczyslowu Moczaru.
Jis šalį valdė labai griežtai, garsėjo valdingumu, tad toks pavadinimas narkotikui esą turėjo suteikti stiprumo įvaizdį.
Sosnoveco klinikinės ligoninės profesorius Mariuszas Kickas, vadovavęs skubiam teisminiam „Moczar“ sudėties tyrimui, pareiškė, kad šis narkotikas yra iki 800 kartų stipresnis nei jaunimo mėgstama marihuana – „marycha“.
Pasak M.Kicko, „Moczar“ yra naujoviškas sintetinis narkotikas, kuris sukelia stiprias haliucinacijas ir priklausomybę.
Dauguma apsinuodijusių yra jaunuoliai iki 24 metų, o ketvirtadalis aukų – merginos. Medikai pasakoja, kad dauguma į ligonines atvežtų pacientų skundėsi širdies ritmo sutrikimu, labai aukštu kraujospūdžiu, o kai kurie negalėjo išsivaduoti iš haliucinacinio sapnų pasaulio.
Vienas pacientas visą naktį buvo įsitikinęs, kad yra lėktuvo pilotas, ir nurodinėjo medikams likti keleivių vietose ir neiti į jo, piloto, kabiną.
Kita 18-metė mergina patyrė daugybinių lūžių, kai parūkiusi „Moczar“ pasijuto esanti paukštis ir iššoko iš balkono paskraidyti. Medikai baiminasi ir dėl netrukus į pasaulį ateisiančio naujagimio, nes jo motina taip pat stipriai apsinuodijo minėtais narkotikais.
Dienraščiui „Rzeczpospolita“ vienas narkotikų prekeivių pareiškė, kad „Moczar“ nelegalioje laboratorijoje pagaminę vietos chemikai apsiskaičiavo ir į rinką išleido gerokai per stiprius kvaišalus. Jau po to narkomafijos bosai davė įsakymą prekeiviams Silezijoje laikinai nutraukti prekybą ir išsislapstyti.
Prekiaujama legaliai
Naujos kartos narkotikai Lenkijoje vadinami degikliais („dopalacze“) ir teisėtai pardavinėjami specializuotose parduotuvėse ir internetu. Parduotuvės skelbiasi prekiaujančios retais augalais arba chemikalais, skirtais kolekcionuoti.
O kadangi narkotinės medžiagos arba haliucinogeniniai grybai esą skirti ne vartoti, o kolekcionuoti, policija formaliai negali parduotuvių uždaryti.
Prekeiviai labai gudrūs. Jie prekiauja tokiais priedais, kuriuose esančios narkotinės medžiagos nėra įtrauktos į oficialų draudžiamų narkotikų sąrašą.
Pastarajame jau yra daugiau nei šimto pavadinimų narkotinių medžiagų, tačiau gamintojai nuolat prigalvoja naujų, tad Sveikatos apsaugos ministerija niekaip nespėja jų uždrausti. Mat reikia laboratoriniais tyrimais įrodyti kenksmingumą.
„Moczar“ buvo pardavinėjamas kaip žolių ir cheminių miltelių mišinys patalpų orui gaivinti. Bet iš tiesų jaunimas iš šių žolių sukosi cigaretes ir jas rūkė.
Naujoviškų narkotikų mada į Lenkiją atkeliavo iš Vakarų. Iš pradžių visi kvaišalai buvo parsisiunčiami iš kitų šalių, tačiau dabar nemaža dalis gaminama Lenkijoje. Antai „Moczar“ į šalį atkeliavo iš Azijos, bet dabar yra gaminamas netoli Lodzės esančiose Pabianicėse.
Ant „Moczar“ pakuočių užrašyta, kad mišinys pagamintas Nyderlanduose, tačiau buvo nurodyti Pabianicėse gyvenančių asmenų ir parduotuvių telefonų numeriai. Be to, internete „Moczar“ reklamavo kelios Pabianicių jaunimo mėgstamos asmenybės.
Siūloma legalizuoti
2010 metais irgi buvo kilusi didelė apsinuodijimo kvaišalais banga. Tada tuometis premjeras Donaldas Tuskas nurodė uždaryti tariamas kolekcionavimo parduotuves ir pažadėjo įveikti narkomaniją.
Bet statistika liudija, kad tai buvo vien populistinis rinkimų pažadas, nes iš tikrųjų pagausėjo ir parduotuvių, ir vartotojų.
Garsus apžvalgininkas Jacekas Zakowskis dėl naujausio skandalo apkaltino visas ligšiolines vyriausybes ir valdančiąsias partijas, kurios nepanoro legalizuoti silpnųjų narkotikų.
Esą visiškai draudžiant narkotikus jų platinimą perima mafija, o chemikalų sudėties niekas nekontroliuoja. Be to, policija ir teismai laužo daugybės jaunų žmonių gyvenimą, į kalėjimus sodindami ne stambiuosius prekeivius ir gamintojus, o vartotojus – už mažiausią randamą narkotikų kiekį.
Jam pritarė ir buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis, jau seniai raginantis imti pavyzdį iš šalių, kurios yra legalizavusios lengvuosius narkotikus.
Jis priminė Pasaulio sveikatos organizacijos duomenis, esą tabakas ir alkoholis yra gerokai kenksmingesni nei marihuana.
Tiesa, yra ir kitokių nuomonių. Sveikatos apsaugos ministras Marianas Zembala dėl narkotikų problemos ėmė kaltinti jaunimo individualizmą, o vienas PPP lyderių Stefanas Niesiolowskis pareiškė, kad „visi narkomanai yra kvailiai“, tad neverta sukti galvos. Esą visų jų vieta – už grotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.