Prancūzija išardė radikalių musulmonų tinklą

2012 m. spalio 9 d. 09:38
Dalia Plikūnė, specialiai LR, Prancūzija
Šūviai į sinagogos pusę Mohamedo Merah žudynes išgyvenusiems prancūzams vėl priminė terorizmo pavojų. Tik šįkart, atrodo, kilusį pačioje Prancūzijoje.
Daugiau nuotraukų (1)
Prancūzijos pareigūnams – pats darbymetis. Per kelias dienas šalyje jie sulaikė net 12 džihado mokinių, pasirengusių baigti savo dienas kankinio mirtimi.
Tyrėjai dar tik bando nustatyti planus šios grupės, kurios nariai buvo išsibarstę Kanuose, Strasbūre ir Paryžiaus regione. Bet neatmetama, kad savižudžiais panorusių tapti ir išpuolius rengti islamistų gali būti ir daugiau.
Dar didesnė bėda – įtariamų teroristų lengvai nesustabdysi pasienyje, mat jie jau seniai Prancūzijos viduje.
Įkvėpė kitas žudikas?
Kas tie žmonės, privertę Prancūzijos valdžią kalbėti apie viduje kylančią terorizmo grėsmę?
Tai – jaunuoliai, gimę tarp 1980 ir 1990 metų, dauguma – iš nepasiturinčių visuomenės sluoksnių. Visi jie yra Prancūzijos piliečiai, atsivertę į radikalųjį islamą. Jų biografijose – dėmės dėl narkotikų prekybos, smurto ir vagysčių.
Vienuolika sulaikytųjų buvo pasirengę pradėti „karą prieš Prancūziją”. Vienas jų netgi pavadino M. Merah žudynes „Tulūzos mūšiu”.
Kas juos sieja su M. Merah? Pasirinktas gyvenimo kelias. Tris karius, tris vaikus ir rabiną nušovęs 23 metų M. Merah buvo jaunas bedarbis.
Jis žuvo kovo 22-ąją po policijos šūvių krušos, kai šoko per balkoną po 32 valandas trukusios jo buto apgulties.
Suradikalėjo Prancūzijoje
Dar nenutilo klausimai apie operacijos eigą ir kodėl M.Merah, kuris sakė esąs susijęs su „Al Qaeda”, buvo sukaupęs ginklų arsenalą ir žinomas pareigūnams, nebuvo sučiuptas anksčiau.
Vis dėlto Paryžiaus prokuroras François Molinsas nebuvo linkęs sieti šios grupės veiksmų su tais, kuriuos atliko M. Merah, mokęsis sukarintoje islamistų stovykloje Pakistane.
Neatrodo, kad sulaikyti vyrai žinių sėmėsi užsienyje. Prokurorui antrino ir Prancūzijos vidaus reikalų ministras Manuelis Vallsas – jis perspėjo apie teroristinius tinklus, esančius kaimynystėje.
„Kalbame ne apie užsieniečius, o apie atsivertusius prancūzus, arba Prancūzijos musulmonus. Bet nepainiokime šių žmonių su musulmonų bendruomene Prancūzijoje”, – sakė jis.
Išpuoliai prieš žydus
Ši istorija prasidėjo po to, kai šiauriniame Paryžiaus priemiestyje Sarselyje, kuriame gyvena didelė žydų bendruomenė, pro košerinio maisto parduotuvės langą buvo įsviesta granata.
Vienas žmogus per išpuolį buvo sužeistas. Pareigūnams pagal DNR, rastą ant granatos skeveldrų, pavyko nustatyti įtariamojo asmenybę.
Tai – 33 metų Strasbūro gyventojas Jeremy Louis Sidney, anksčiau teistas už narkotikų prekybą. Policijos pareigūnai atvyko jo sulaikyti šeštadienį prieš išauštant. Įtariamasis pradėjo šaudyti į pareigūnus iš galingo 357-ojo kalibro revolverio.
Įtariamasis per sulaikymo operaciją žuvo.
Būtent tuomet pareigūnai pradėjo seriją reidų Paryžiaus apylinkėse, Kanuose ir Strasbūre.
Per kratas, be sulaikytų įtariamųjų, rasta 27 tūkst. eurų grynaisiais, šaudmenų, islamistų literatūros, kompiuterinės įrangos, žydų organizacijų Paryžiaus priemiesčiuose sąrašas.
Taip pat keturi testamentai, galintys reikšti valią mirti kaip kankiniui. Beje, tos pačios dienos vakarą Paryžiaus vakariniame priemiestyje Aržantėjuje iš automobilio buvo paleisti šūviai į sinagogos, kurioje buvo maldininkų, pusę.
Vėliau nustatyta, kad buvo šaudyta imitaciniais šoviniais. Įspėjimas buvo išgirstas. Iš karto po įvykio Paryžiaus policija ėmėsi priemonių žydų religinių centrų saugumui užtikrinti.
O Prancūzijos prezidentas François Hollande’as į Eliziejaus rūmus pasikvietė žydų bendruomenės hierarchus.
Po susitikimo respublikos prezidentas pareiškė, kad valstybė yra mobilizuota kovoti prieš terorizmo grėsmes, ir paragino nepainioti radikalų veiksmų ir musulmonų bendruomenės.
„Jie, musulmonai, neturi kentėti. Jie taip pat yra radikalaus islamo aukos”, – sakė F. Hollande’as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.