Laukuose liepsnoja žemės ūkio technika

Prasidėjus darbams laukuose, prasidėjo ir nelaimės. Savaitgalį Truskavos kaimo laukuose Kėdainių r. liepsnojo žemės ūkio technika.

Prasidėjus žemės ūkio darbams laukuose ir javapjūtei, ugniagesiai gelbėtojai vis dažniau sulaukia pranešimų apie laukuose užsiliepsnojusią žemės ūkio techniką.<br>Asociatyvi Algimanto Barzdžiaus/ „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Prasidėjus žemės ūkio darbams laukuose ir javapjūtei, ugniagesiai gelbėtojai vis dažniau sulaukia pranešimų apie laukuose užsiliepsnojusią žemės ūkio techniką.<br>Asociatyvi Algimanto Barzdžiaus/ „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

Jul 27, 2020, 12:59 PM, atnaujinta Jul 27, 2020, 1:03 PM

Ugniagesiai gelbėtojai sako, kad tiek žemės ūkio bendrovės, tiek ūkininkai privalo atsakingai rūpintis savo technika, kad panašių nelaimių būtų išvengta.

Užsidegė popietę

Liepos 18-ąją, po 16 valandos, Bendrasis pagalbos centras sulaukė išsigandusio mechanizatoriaus pagalbos skambučio.

Buvo pranešta, kad Truskavos kaimo laukuose dega šiaudų presas „FEND 12130“.

Į įvykio vietą buvo pasiųsti Okainių kaimo ugniagesiai bei Kėdainių priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba.

Pirmieji į įvykio vietą atskubėjo okainiškiai. Jiems atvykus, žemės ūkio technika jau degė atvira liepsna, buvo matyti didžiuliai kamuoliai dūmų.

Gesino darbuotojai

Iki atvystant ugniagesiams, šiaudų presą ir jame buvusius šiaudus gesintuvais gesino patys ūkio darbuotojai.

Ugniagesiai, panaudoję aukšto slėgio švirkštą, gaisrą likvidavo.

Gaisro metu apdegė elektros instaliacija, apsilydė apdailos plastikinės detalės.

Kad gaisras neįsipliekstų vėl, buvo priimtas sprendimas palydėti techniką iki mechaninių dirbtuvių.

Padidintas dėmesys

Prasidėjus žemės ūkio darbams laukuose ir javapjūtei, ugniagesiai gelbėtojai vis dažniau sulaukia pranešimų apie laukuose užsiliepsnojusią žemės ūkio techniką.

Kėdainių ugniagesiai kiekvieną minutę yra pasiruošę išvykti į pagalbą ūkininkams, tačiau primena, kad laikantis tam tikrų taisyklių, gaisrų galima išvengti arba bent sumažinti jų kilimo riziką.

Kombainai dažniausiai užsidega dėl netvarkingos degalų tiekimo sistemos, elektros įrangos bei besisukančių mechanizmų.

Išlekiančios iš variklio išmetimo vamzdžio kibirkštys, trumpas elektros laidų jungimasis, ant velenų ir kitų kombaino mechanizmų apsivynioję šiaudai, į besisukančių būgnų mechanizmus patenkantys pašaliniai kieti daiktai dažniausiai ir tampa tokių gaisrų priežastimi“, – teigia Kėdainių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Raimondas Naruševičius.

Būtina atminti

„Primename, kad naudojami gesintuvai turi būti su nepasibaigusiu garantiniu laiku arba techninės patikros galiojančiu laiku.

Jei ūkio teritorijoje yra vandens šaltinis, jis turi būti pažymėtas ir įrengtas privažiavimas kietu pagrindu prie jo, taip pat pageidautina žinoti artimiausius vandens šaltinius, esančius šalia dirbamų laukų.

Esant galimybei reikėtų pasirūpinti, kad laukuose, prie dirbančios technikos, būtų pastatyta cisterna su vandeniu.

Žemės ūkio techniką reikia eksploatuoti tik su tvarkingomis degalų tiekimo sistemomis, elektros įranga ir instaliacija, bei besisukančiais mechanizmais.

Technikos neremontuoti, neatlikinėti suvirinimo darbų ražienų laukuose, šalia nekultų javų“, – paaiškina R.Naruševičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.