Kėdainiuose – pirmasis brangiausio pasaulyje prieskonio derlius
Eglė Kuktienė, rinkosaiskte.lt
2020-11-25 12:32Nustebote? Šafranas Lietuvoje? Nejau tai įmanoma? Pasirodo, dar ir kaip įmanoma! Gal ne masinei prekybai, bet savo malonumui ir įdomumui – drąsiai.
Kėdainietė Gintarė Pažėraitė-Juknienė, su vyru nusipirkusi tūkstantį krokų svogūnėlių, jau nurinko ir pirmąjį kuklų derlių.
Pabandymui
Kaip sako Gintarė, šafrano auginimas – vyro užgaida.
„Jis susigalvojo išmėginti auginti. Lietuvoje lyg ir nėra tuo užsiimančių ūkių. Teoriškai mūsų klimatas tam tinkamas, tai norime ir praktiškai tai išbandyti.
Žinoma, krokams reikia daug priežiūros, kai žydi reikia kasdien kaip kūdikius prižiūrėti, tikrinti ir skinti šafrano piesteles“, – sakė Gintarė.
Pradėjo spalį
Rugsėjo pradžioje prie savo namų pora pasodino 200 šafraninių krokų svogūnėlių, o šie žiedus ėmė kelti jau spalio antroje pusėje.
Kiti svogūnėliai nugulė toliau – pusbrolio valdose.
„Skinti reikia raudonas žiedų piesteles pirštais. Dirbti reikia kasdien, nes jie palaipsniui skleidžiasi. Darbo prie visų žiedų daug, o rezultatas – vos keli gramai.
Bet tai sava! Iš vieno svogūnėlio išauga 2–3 žiedeliai“, – spalio antroje pusėje pirmuosius skynimo darbus pradėjusi pasakojo Gintarė.
Šafranas yra vadinamas brangiausiu pasaulio prieskoniu: jo kilogramo kaina, priklausomai nuo išauginimo vietos – gali siekti 7-8 tūkst. eurų.