Medlievos – paplitusios Prancūzijoje, bet auga ir Lietuvoje

2020 m. spalio 21 d. 15:04
Lrytas.lt
Plačiai paplitusios Prancūzijoje esančiame Provanso regione medlievos atkeliavo ir į Lietuvą. Tiesa, mūsų šalyje jos neretai sutinkamos kiek kitu pavadinimu – amelanche. Būtent taip jos vadinamos Provanse.
Daugiau nuotraukų (3)
Augalo savybės
Iš viso priskaičiuojamos daugmaž 25 šių augalų rūšys. Kalbant bendrais bruožais, medlievos – tai erškėtinių šeimos augalai.
Įprastai šie erškėtinių šeimos atstovai auga kaip nedideli, daugiakamieniai medžiai arba daugiastiebiai, gana siauri krūmai.
Dažniausiai šie augalai žydi baltais arba rausvais žiedais. Medlievos subrandina ir uogas. O sodininkų ir daržininkų jos labai vertinamos dėl savo nereiklumo ir dekoratyvios išvaizdos.
Augalo forma, žiedai, lapai labai priklauso nuo konkrečios medlievos rūšies. Pavyzdžiui, Amerikinių medlievų lapų viršūtiniai kraštai kiek smailoki, o patys lapai – elipsiški. Neretai ant medlievų lapelių galima rasti smulkių plaukučių, plaukučiai itin būdingi jauniems lapeliams. Plaukučiai auga ir ant lapkočių.
Tuo tarpu Palaipinės medlievos lapams būdinga tamsiai žalia spalva, o jų žiedai sudaro gana stambius žiedynus.
Medlievos dauginamos žaliaisiais auginiais, atlankomis, šakninėmis atžalomis ir sėklomis.
Ir dekorui, ir maistui
Įprastai šie augalai auginami dviem tikslais: dėl dekoratyvumo ir dėl uogų. Iš medlievų galima suformuoti estetišką ir dailią gyvatvorę – šis augalas pakantus karpymui ir formavimui. Itin dailiai gyvatvorės atrodo rudenį.
Jei gyvatvorė kieme ar sode neaktuali, medlievas galima auginti ir po vieną kaip pavienius želdinius.
Medlievų uogos savo forma primena mažus obuoliukus. Savo dydžiu šios uogos panašios į juoduosius serbentus. Uogų spalva – rausva, melsvai rausva, kartais net beveik juoda.
Nors medlievų subrandintos uogos yra nesultingos, o kai kuriais atvejais pasižymi stipriu, net kiek aitroku skoniu, vis tik kartu jos labai saldžios.
Šios uogos labai universalios – jos gali būti valgomos šviežios, džiovintos, šaldytos ir kitaip apdorotos. Alternatyvų apdorojimui išties nemažai: iš medlievų uogų gali būti gaminamos sultys, vynas, drebučiai, džemas, kompotai, uogienė, pastilės.
Jos tinka pertepimams ir įdarams bei puikiai dera su obuoliais ar serbentais.
Medlievų uogos vertinamos ir liaudies medicinoje. Šių uogų sultimis patartina skalauti anginos varginamą gerklę. Be to, šias uogas rekomenduotina naudoti tuomet, kai organizmui trūksta vitaminų
Fiksuojama, kad medlievų uogos turi antisklerozinių ir sutraukiančių savybių.
augalasProvansas^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.