Trys priežastys savo sode auginti slyvas

2020 m. balandžio 8 d. 12:55
Lrytas.lt
Pavasaris – sodo plėtros metas. Planuojantiems, kokiais vaismedžiais šį sezoną papildyti savo sodą, rekomenduojame nepamiršti slyvų ir dalinamės naudinga informacija apie slyvas ir jų naudą žmogaus organizmui.
Daugiau nuotraukų (4)
1. Kalio šaltinis
Slyvos Lietuvos soduose auginamos nuo seno, tačiau pastaraisiais metais jos išgyvena savotišką atgimimą. Kurį laiką buvę nustumtos ir į pirmąsias pozicijas užleidusios įvežtines uogas ir vaisius, pastaruoju metu slyvos pradedamos vis labiau vertinti ir vis aktyviau vartoti.
Tai lemia naudingosios, organizmą stiprinančios jų savybės. Maža to, sveikatai naudingos slyvos sėkmingai užauga Lietuvos klimatinėmis sąlygomis.
Skaičiuojama, kad stiklinėje slyvų yra trečdalis visos žmogaus organizmui per parą reikiamos kalio normos. Kalis labai svarbus optimaliai širdies funkcijai palaikyti. Jis taip pat vaidina labai svarbų vaidmenį užtikrinant tinkamą nervinių impulsų perdavimą organizme.
Tiesa, slyvose yra ne tik kalio, bet ir kitų būtinųjų mineralinių medžiagų – geležies, jodo, cinko, fosforo, magnio.
Manoma, kad mineralinių medžiagų derinys, esantis slyvose, padeda iš organizmo pasišalinti skysčių pertekliui.
2. Svarbūs vitaminai
Vitamino E kiekiu savo sudėtyje slyvos lenkia kai kuriuos lietuvių pamėgtus citrusinius vaisius. Be to, slyvose taip pat yra vitaminų A, C, B grupės vitaminų.
Vitamino C kiekis slyvose nėra didelis, tačiau šis vitaminas tiesiog būtinas stiprinant imunitetą.
B grupės vitaminai labai svarbūs subalansuotai nervų sistemos veiklai. Vitaminas A teigiamai veikia regėjimą ir odą, o kartu didina organizmo atsparumą virusams.
Būtina atkreipti dėmesį, kad šių sodo gėrybių sudėtyje randama ir vitamino K.
Šis vitaminas pozityviai veikia kraują, gerina kraujo sudėtį, silpnina uždegiminius procesus, vykstančius organizme. Manoma, kad K vitaminas labai svarbus osteoporozės prevencijai ir gydymui.
Vertėtų nepamiršti, kad organizmui naudingos ne tik žalios, nuo medžių vos nuskintos slyvos. Naudingosios medžiagos gana sėkmingai išlieka ir džiovintose slyvose, kurios yra šiek tiek kaloringesnės už šviežias slyvas.
Kai kurių vitaminų, pavyzdžiui, vitaminų K ir B, daugiau yra ne šviežiose, o būtent džiovintose slyvose.
Kai kurie sodininkai šviežias slyvas šaldo, toks šių daržo gėrybių atsargų paruošimas šaltajam sezonui taip pat galimas ir tinkamas.
3. Kitos naudingos medžiagos
Slyvos labai vertinamos dėl skaidulinių medžiagų, padedančių normalizuoti žarnyno veiklą ir kovoti su vidurių užkietėjimu.
Dar vienas išskirtinis ir sveikatai itin draugiškas slyvų bruožas – antioksidantų gausa. Antioksidantai, kaip žinia, saugo žmogaus organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio, o kartu yra prevencinė, antiuždegiminė priemonė.
Pastebėta, kad slyvos padeda sureguliuoti riebalų kiekį organizme.
Vis tik slyvos – pakankamai kaloringas produktas. Tad tiems, kurie kovoja su per dideliu svoriu, piktnaudžiauti slyvomis nereikėtų.
slyvosdžiovintos slyvos^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.