Žemuogių krūmelis – universalus augalas
Žemuogės sveikatai stiprinti ir mitybai paįvairinti gali būti naudojamos ištisus metus. Pavasarį, prabudus gamtai ir sužaliavus žemuogėms, galima naudoti žalius žemuogių lapus.
Vasarą, prasidėjus uogų sezonui, valgyti ir šaldant žiemai ruošti galima žemuogių uogų atsargas. Rudenį ir žiemą sėkmingai vartoti galima sudžiovintus šių uogų lapus.
Įprastai iš džiovintų žemuogių lapų ruošiama arbata. Tokią arbatą pagardinti galima ir džiovintomis žemuogių uogytėmis.
Tiesa, tiek lapus, tiek uogas džiovinimo metu patartina saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Džiovinti patartina sausoje, švarioje vietoje, lapus plonu sluoksniu paskleidžiant ant popieriaus ar natūralaus audeklo.
Arbata – labiausiai paplitęs ir dažniausiai ruošiamas džiovintų žemuogių lapų produktas. Tačiau arbata tikrai nėra vienintelis džiovintų lapų panaudojimo būdas.
Iš džiovintų žemuogių lapų galima ruošti antpilus ir užpilus. Tai kartu puiki, natūrali priemonė kompresams, kuriais gydomos pūliuojančios žaizdos, gaminti.
Nauda – visokeriopa
Visų pirma, žemuogių lapų arbata – organizmą stiprinanti ir imunitetą teigiamai veikianti priemonė. Žiemą šie lapai labai vertingi, nes padeda įveikti vitaminų trūkumą.
Pastebimas ir uždegimus slopinantis šių uogų lapų poveikis, todėl arbatos galima griebtis, sergant angina ar kovojant su vidaus organų uždegimais.
Jei organizme vyksta uždegiminiai procesai, žemuogių lapų arbata rekomenduotina ir dėl to, kad ji skatina prakaito išsiskyrimą.
Atkreiptinas dėmesys, kad žemuogių lapai skatina ne tik prakaito, bet ir šlapimo išsiskyrimą.
Teigiamai žemuogių lapų arbata veikia ir medžiagų apykaitos procesus, kartu šiek tiek mažindama ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Manoma, kad šių rausvų uogyčių lapai teigiamai veikia ir širdies bei kraujagyslių sistemą. Tai veiksminga priemonė, siekiant susilpninti mažakraujystės simptomus.
Žemuogių lapų arbatą patartina vartoti, kai vargina problemos, susijusios su moters sveikata.
Kai vargina burnos ertmės ir gerklės susirgimai, žemuogių lapų užpilu vertėtų skalauti burną bei gerklę. Šis užpilas sumažina ir nemalonų burnos kvapą.
Nepamirškite ir šaldytų ar džiovintų uogų
Jei šaltajam sezonui esate pasiruošę šaldytų ar džiovintų žemuogių uogų, drąsiai vartokite jas kaip sveikatą stiprinančią priemonę. Žemuogių uogose labai daug vitamino C, taip pat B grupės vitaminų.
Tarp žemuogėse esančių mineralų rikiuojasi geležis, fosforas, kalis, manganas, kobaltas ir kitos organizmui būtinos medžiagos.
Šios uogos taip pat itin vertinamos dėl jose esančios folio rūgšties.