Mažas, o naudos daug: kodėl verta vištų kiaušinius iškeisti į putpelių

Maži, margi, greitai paruošiami, lengvo ir švelnaus skonio putpelių kiaušiniai atrado vietą mūsų šaldytuvų lentynose ir lėkštėse.

Kiaušinis mažas, o naudos daug: faktai apie putpelių kiaušinius.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Kiaušinis mažas, o naudos daug: faktai apie putpelių kiaušinius.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Šiuose kiaušiniuose gausu vitaminų A, D, E, B2 ir kitų B grupės vitaminų.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Šiuose kiaušiniuose gausu vitaminų A, D, E, B2 ir kitų B grupės vitaminų.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Pastebimos ir antibakterinės šių kiaušinių savybės.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Pastebimos ir antibakterinės šių kiaušinių savybės.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 16, 2019, 10:58 AM

Vis daugiau lietuvių putpeles ima auginti ir savo ūkiuose. To priežastis paprasta – nepaisant mažo dydžio, putpelių kiaušiniai yra galingi sudėtyje esančiomis maistinėmis medžiagomis, o jų paruošimas – itin greitas ir paprastas.

Privalumų – daug

Šių kiaušinukų skonis labai panašus į įprastų vištos kiaušinių, tačiau kiek lengvesnis ir švelnesnis.

Dėl panašių skoninių savybių, labai panašios ir putpelių kiaušinių naudojimo alternatyvos – jie gali būti valgomi tiek vieni, tiek vartojami kaip sudėtinė kai kurių patiekalų ir ypač salotų dalis.

Manoma, kad dėl gana aukštos putpelių temperatūros, jų organizmo temperatūra siekia 42 laipsnius, putpelių kiaušinius gana saugu naudoti ir žalius – termiškai neapdorotus. Kai kurie šių kiaušinių mėgėjai juos valgo su lukštu – putpelių kiaušinių lukštas labai plonas.

Tiesa, nusprendus pabandyti šiuos mažus ir margus kiaušinukus valgyti su lukštu, prieš tai juos tiesiog būtina nuplauti.

Kai kurie natūralios medicinos šalininkai lukštus vartoja atskirai nuo kiaušinio: lukštus sumala ir nedideliais kiekiais naudoja miltukus.

Putpelių kiaušinių privalumas ir tas, kad jie labai retai išprovokuoja alergijas, todėl neretai yra tinkami ir alergijų varginamiems žmonėms.

Tarp putpelių kiaušinių privalumų rikiuojasi ir ilgas galiojimo laikas, šių kiaušinių realizacijos terminas siekia 70 dienų. Maža to, šie margi kiaušinukai išverda akimirksniu. Juos patariama dėti į šaltą vandenį ir užvirus virti minutę ar dvi.

Jei priimtiniau ruošiant kiaušinius juos dėti į verdantį vandenį, taip daryti tikrai galima. Tuomet, priklausomai nuo to, kokius kiaušinius – kietai ar minkštai virtus – mėgstate, juos virti reiks 1-3 minutes.

Sveikatai naudingų savybių – visas pluoštas

Kiaušinis mažas, bet galingas – tokiais žodžiais neretai apibūdinami putpelių kiaušiniai. Juose gausu vitaminų A, D, E, B2 ir kitų B grupės vitaminų, taip pat kalcio, kalio, geležies, vario, kobalto ir fosforo. Kartu jie labai vertinami dėl jų sudėtyje esančių amino rūgščių.

Jei vištų kiaušiniai neretai kritikuojami dėl juose esančio cholesterolio, tai negalioja putpelių kiaušiniams.

Ir juose yra cholesterolio, bet vis tik mažiau nei vištų kiaušiniuose.

Organizmui naudingų šių kiaušinių savybių daug. 

Baltymų gausa skatina augimo ir organizmo atsinaujinimo procesus.

Putpelių kiaušinukai suaktyvina smegenų veiklą ir teigiamai veikia kraujo būklę. Jie taip pat stiprina imunitetą, padeda subalansuoti medžiagų apykaitą ir, patiriant nuovargį, atkurti normalią organizmo būklę.

Putpelių kiaušinius į mitybą patartina įtraukti tiems, kurie susiduria su radiacija. Pastebimos ir antibakterinės šių kiaušinių savybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.