Gardžių lazdynų riešutų galima užsiauginti ir patiems

2019 m. kovo 14 d. 16:07
Maistingumu bei kaloringumu lazdynų riešutai lenkia kitus sodo vaisius bei uogas. Jie maistingesni už kiaulieną ir duoną. Šimtas gramų riešutų turi 684 kalorijas, iš jų 670 lengvai pasisavina žmogaus organizmas.
Daugiau nuotraukų (3)
Riešutų branduoliai ne tik yra gardūs, bet ir padeda kovoti su ateroskleroze.
Be to, tai geras augalas tiems, kurie savo sklype nenori daug dirbti, bet ir nepageidauja žemės laikyti plynos. Žinoma, riešutų galima nusipirkti bet kurioje parduotuvėje, tačiau savas derlius visada gardesnis.
Lazdynų riešutų branduoliuose yra tik 4 proc. vandens, tačiau apie 55 proc. riebalų, 17 proc. baltymų, kita – angliavandeniai, ląsteliena, vitaminai.
Kultūriniai lazdynai pamažu, bet atkakliai plinta mėgėjiškoje sodininkystėje.
Kas labiau tinka mėgėjams?
Lietuvos mokslininkai štyrė daugiau nei pusę šimto kultūrinių lazdynų veislių. 
Paaiškėjo, kad tinkamiausios pas mus – anksti prinokstančios veislės. Be to, svarbu krūmų augumas, derlingumas, branduolių skonis, ištvermingumas žiemą.
Rekomenduojamos veislės 'Tambovskij rannij', 'Bar', 'Boliverio stebuklas', 'Dživo sėjinukas', 'Gubeno', 'Gubeno Barselonos', 'Gunslebeno', 'Gustavo', 'Kadetų', 'Kosfordo', 'Kuncemiulerio', 'Kento', 'Šlezierin', 'Maskvos rubinas', 'Akademikas Jablokovas', 'Severnyj 42'.
Gražu ir gera turėti bent kelis lazdynų krūmus sode.
Ir akims, ir gomuriui, ir vaikams, ir voverėms.
Lazdynams vietą reikia parinkti dar prieš rudenį.
Labiausiai jiems tinka puveningi priesmėlio ir priemolio dirvožemiai.
Sodinami maždaug 4x4 m atstumais. Galima ir kaip gyvatvore nuo kaimynų atsitverti (sodinti du metrus nuo ribos).
Sėjinukai – netinka
Labai svarbu įsigyti tinkamų sodinukų. Negalima kultūrinių lazdynų augintis iš sėklos – tokie neatkartoja motininio krūmo savybių.
Veisliniai lazdynai dauginami tik vegetatyviniu būdu – įšaknijant atlankas arba išsikasant šaknų duotas atžalas.
Atlankos įsišaknija per 2-3 metus. Dar dvejų trejų metų prireiks, kol sodinukas parodys pirmuosius savo vaisius.
Pasitaiko tokių didelių riešutų kekių, kad vos į delną telpa. Štai lazdyno 'Tambovskij rannij' krūmai kartais užaugina kekes po 12-15 riešutų vienoje.
Lazdynai linkę kasmet leisti iš krūmo pagrindo naujus stiebus.
Kai jų skaičius pasiekia dešimt ir daugiau, reikia pradėti genėti. Paliekama tik 8-10 stiebų, kiek galima daugiau nutolusių vienas nuo kito.
Krūmui stengiamasi suteikti katilo formą – tada jo vidus gauna daugiau šviesos ir labiau vėdinamas. Tai pastebimai didina derlių.
Riešutai per du mėnesius gerai išdžiūva, jų branduoliai tampa sausi.
Tačiau gardesni yra sultingi, kol nesausi.
Norint tokių ilgai turėti, jie apipilami smėliu, kuris dukart per mėnesį sudrėkinamas vandeniu.
Riešutų saldainiai
Iš šviežių branduolių lengva pasigaminti netikėtų vaišių svečiams nustebinti. Pavyzdžiui, saldainių.
Pusė kilogramo šviežių branduolių susmulkinama mėsmale.Gauta masė sutrinama ir sumaišoma su 300 g cukraus, dviejų kiaušinių tryniais ir vienos citrinos sultimis bei tarkuota žieve.
Kai mišinys tampa vientisas ir lygios konsistencijos, jis padalijamas per pusę. Viena dalis sumaišoma su kakavos milteliais. Iš abiejų dalių iškočiojami ploni lakštai. Jie supjaustomi kvadratais, rombais, stikline išspaudžiami apskritimai.
Tokie ruošiniai porą dienų padžiovinami. Tada jie suklijuojami gerai išplaktais kiaušinių baltymais. Tokių saldainių nėra nė vienoje parduotuvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.