NMA pasiruošusi administruoti paraiškas už deklaruotus plotus

„Nacionalinė mokėjimo agentūra, prasidėjus deklaravimui, aktyviai bendradarbiauja su socialiniais bei instituciniais partneriais, teikia reikalingą informaciją ir yra visiškai pasiruošusi atlikti savo funkciją – administruoti paraiškas, kai tik jas pareiškėjai pateiks VĮ Žemės ūkio duomenų centro prižiūrimoje informacinėje sistemoje“, – teigia NMA direktorius Aleksandras Muzikevičius.

Kai tik ūkininkai pateiks paraiškas, NMA, kaip ir anksčiau, atliks išankstinį jų tikrinimą ir apie nustatytus neatitikimus informuos atitinkamų savivaldybių žemės ūkio padalinius, kad pareiškėjai galėtų ištaisyti klaidas dar deklaravimo metu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kai tik ūkininkai pateiks paraiškas, NMA, kaip ir anksčiau, atliks išankstinį jų tikrinimą ir apie nustatytus neatitikimus informuos atitinkamų savivaldybių žemės ūkio padalinius, kad pareiškėjai galėtų ištaisyti klaidas dar deklaravimo metu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2023, 6:39 PM, atnaujinta Apr 27, 2023, 1:41 PM

NMA kasmet siekia greitai, kokybiškai, sklandžiai ir skaidriai administruoti paramos lėšas, mažinti administracinę naštą ir sankcijų bei patikrų skaičių. 2022 metais paramos gavėjams nuo spalio 16 d. iki gruodžio 31 d. buvo išmokėta didžiausia suma už deklaruotus plotus per visą istoriją – net 626 mln. Eur.

Prasidėjus naujam finansiniam 2023–2027 m. laikotarpiui, NMA taip pat atliko visus reikiamus veiksmus iki žemės ūkio naudmenų, pasėlių ir kitų plotų bei gyvulių deklaravimo pradžios, kad ir toliau galėtų sėkmingai administruoti paraiškas bei išmokėti paramą.

NMA aktyviai viešina žemės ūkio ministro įsakymais patvirtintus reikalavimus paramai už deklaruotus plotus gauti bei įsipareigojimus, išleido specialų laikraštį, kuriame sudėjo visą aktualiausią informaciją apie tiesiogines išmokas ir paramą pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano kaimo plėtros intervencines priemones, suorganizavo konferenciją deklaravimo aktualijoms pristatyti, dalyvavo seminaruose ir dalyvauja nuotolinėse konsultacijoje bei nuolat kitais įvairiais klientams patogiais būdais atsako į jiems kylančius klausimus.

Taip pat deklaruojantiems pareiškėjams suteikta galimybė matyti NMA įsigytus visos Lietuvos 2022 m. pabaigos palydovinius vaizdus bei preliminarių laukų ribų žemėlapį, kurie padės ūkininkams kuo tiksliau identifikuoti dirbamų laukų ribas ir išvengti sankcijų už netikslų laukų įbraižymą bei neteisingą deklaravimą.

Kai tik ūkininkai pateiks paraiškas, NMA, kaip ir anksčiau, atliks išankstinį jų tikrinimą ir apie nustatytus neatitikimus informuos atitinkamų savivaldybių žemės ūkio padalinius, kad pareiškėjai galėtų ištaisyti klaidas dar deklaravimo metu, taip pat savivaldybių žemės ūkio skyriams siųs informaciją apie neteisingai įbraižytus laukus, skatindama pašalinti netikslumus ir išvengti sankcijų.

Paruošta ir naudojama automatinė laukų nuolatinio stebėjimo sistema (ALNSIS), kuri leis skirti daugiau paramos ūkininkams, vykdantiems žemės ūkio veiklą ir besilaikantiems reikalavimų, bei padės mažinti NMA apsilankymų jų ūkiuose skaičių. Ūkininkai bus iš anksto informuojami apie nustatytus neatitikimus ir galės juos laiku ištaisyti. Sukurta ir ALNSIS interneto svetainė – tai vieta, kur pateikta visa aktuali informacija apie šią sistemą.

Ūkininkai skatinami naudotis „NMA agro“ mobiliąja programėle, kurioje yra suteikiama prieiga prie nuolat atnaujinamų palydovinių duomenų, padedančių ūkininkams stebėti bei prognozuoti savo laukų būklę.

NMA informaciniame portale pareiškėjai gali rasti informaciją apie pateiktas paraiškas, jiems adresuotus pranešimus, taip pat gali matyti ALNSIS duomenis, informaciją apie NMA pateiktų paraiškų vertinimą, atliktas patikras bei išmokėtą paramos sumą.

Taip pat, kilus klausimų, kviečiame apsilankyti dažniausiai užduodamų klausimų skiltyje, kurioje galima rasti atsakymus į daugelį klausimų, bei „Susisiekite“ skiltyje, kuriose galima užduoti klausimą klientui patogiausia forma – el. būdu, konsultuotis internetu, telefonu ar atvykti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu