Ji atsitraukė nuo savo prekystalio ir specialiai atėjo jos paragauti. Ne bet kokios – tai buvo milžiniškas Radviliškių kaimo kepykloje iškeptas 88 kilogramus sveriantis „Ūkininkų duonos“ kepalas.
„Prašau, ragaukit, skanaukit“, – parodos „Žalioji savaitė“ („Grüne Woche“) dalyviams siūlė šios kepyklos savininkė ir šeimininkė Audronė Kisielienė.
Jos kepykla – Panevėžio rajone, o į tarptautinę maisto, žemės ūkio ir sodininkystės parodą Vokietijoje, „Messe Berlin“ parodų centrą ji atgabeno rekordinį kepalą.
Naminės 88 kilogramus sveriančios ruginės duonos kepalas, kiurio ilgis siekė 1,5 metro, plotis – metrą, Lietuvos stende ištirpo ypač greitai. Pirmąją riekę riekdamas žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas turėjo stipriai laikyti peilį, o po to gabalėlis po gabalėlio parodą užplūdę vokiečiai greitai ją išgraibstė.
„Pasitreniravome, – patikino A.Kisielienės anūkas Vidmantas, su kuriuo ši moteris lietuvišką duoną parodoje „Žalioji savaitė“ reprezentuoja ne pirmą kartą. – Atlikome kepdami bandymą, nes negalėjome rizikuoti prieš pat parodą.
O kas, jeigu kepalas būtų ėmęs ir suzmekęs?
Duonai teko pagaminti specialią kepimo formą – tokio dydžio, kad tilptų į krosnį. Didesnės jau niekaip nebūtume iškepę.
Bet kuo viskas buvo paruošta – paraugta tešla, išminkyta, kol iškilo, prireikė trijų parų – vien rauginimui reikėjo dviejų parų“, – šypsojosi Vidmanas.
Duoną minkė keturios kepėjos, o pašauti jai krosnį prireikė šešių porų rankų. Pasak Vidmanto, kepti ją teko tris valandas.