Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad morkos – viena mėgstamiausių lietuvių daržovių, pagal populiarumą patenkanti į labiausiai perkamų daržo gėrybių penketuką.
„Morkos – viena mėgstamiausių pirkėjų daržovių, patenkanti į populiariausių daržovių penketuką. Pastebime, kad vietinę produkciją pirkėjai itin vertina, todėl norėdami šviežio derliaus lietuviškų morkų pasiūlyti kuo anksčiau – glaudžiai bendradarbiaujame su vietos augintojais. Prekybos tinkle, atsižvelgiant į pirmųjų lietuviškų morkų paklausą, siekiama pirkėjams pasiūlyti ir patrauklią kainą, todėl kilogramas lietuviškų morkų sezono pradžioje kainuos 0,99 Eur.“, – teigia V. Budrienė.
Pavasaris orais nelepino
Šiaulių rajone 30 metų ūkininkaujantis ir šviežias morkas prekybos tinklui „Iki“ tiekiantis Linas Šateika pasakoja, kad iššūkių šįmet auginant morkas nestigo. Daugiausia jų kėlė ilgas, šaltas ir lietingas pavasaris.
„Nors morkas pasodinome net dviem savaitėmis anksčiau, pirmojo ankstyvųjų morkų derliaus sulaukėme kaip įprasta – liepos pabaigoje. Matydami, kad oro sąlygos nepalankios, augindami morkas ėmėmės įvairiausių papildomų veiksmų: dengėme jas po agroplėvele, kad apsaugotume nuo šalčių. Taip pat specialiai sėjome rečiau, kad užaugintume didesnes.
Visgi, dėl ilgo ir lietingo pavasario morkos augo labai iš lėto, užaugo kur kas mažesnės nei tikėjomės. Nemažų sunkumų sukėlė ir didelės liūtys, perteklinis vanduo dalį sėklų išplovė iš dirvų“, – pasakoja ūkio savininkas.
Laukia kuklesnio derliaus
Paprastai per sezoną L. Šateikos ūkis užaugina apie 15 tūkstančių tonų morkų, tačiau įvertinęs nedėkingas oro sąlygas pavasarį, ūkininkas mano, kad laukia daug kuklesnis derlius.
Vyras pasakoja, kad šviežios morkos tiesiai iš daržo į parduotuves tiekiamos nuo liepos pabaigos iki pat lapkričio.
Vėliau visa užauginta produkcija sandėliuojama tam pritaikytose saugyklose. Morkos sandėliuojamos konteineriuose, reguliuojamo klimato saugyklose šaldytuvuose kokybiškos išsilieka iki balandžio–gegužės mėnesio.
L. Šateikos ūkyje auginamos net kelios morkų veislės: ankstyvosios ir vėlyvesnės. Populiariausios iš jų yra Norwich ir Nerac. Šių veislių morkos pasižymi tiek gražia išvaizda, tiek skoniu. Jos yra saldžios, sultingos, todėl puikiai tiks ne tik troškiniams ar sriuboms gardinti, bet ir sultims spausti.