Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nuo šios savaitės pirkėjai parduotuvėse ras vitaminų kupinų raudonųjų ridikėlių, baltųjų ridikų, šviežių morkų, svogūnų ir kitų šviežių daržovių.
Laukiamos kiekvienais metais
„Žmonės ieško sveikatai palankaus maisto, kuris suteiktų po žiemos trūkstamos energijos bei vitaminų. Šviežio derliaus daržovių pirkėjai kasmet itin laukia ir tik pasirodžiusios parduotuvėse jos lentynose neužsibūna. Todėl norėdami pirkėjams šviežių daržovių pasiūlyti kaip galima anksčiau, nuolat bendradarbiaujame su ūkininkais ir tiekėjais. Šiais metais platų pavasarinių daržovių asortimentą siūlome jau nuo pat kovo pradžios“, – sako V. Budrienė.
Kaip teigia komunikacijos vadovė, nors prekybos tinkle pačių įvairiausių daržovių yra siūloma ištisus metus, pirmosios Lietuvoje užaugintos daržovės šįmet pasirodė jau nuo vasario vidurio.
„Vasario 14-ąją prekybos tinklas „Iki“ sulaukė ir pirmųjų šviežio derliaus lietuviškų daržovių – trumpavaisių agurkų, kurie yra sėjami dar sausio viduryje. Visgi, didžiausia dalis šviežio derliaus daržovių atkeliauja iš pietinių šalių, kur dėl šiltesnio klimato ir palankesnių gamtinių sąlygų jos užauga anksčiau ir greičiau nei Lietuvoje“, – sako komunikacijos vadovė.
Šaltajam sezonui einant į pabaigą, įvairios daržovės, šviežios salotos, žalumynai salotos tampa neatsiejama raciono dalimi. Lietuviai ieško ne tik įvairiausių lapinių salotų, tačiau mėgsta ir raudonuosius ar baltuosius ridikėlius, morkas, svogūnus, žaliuosius žirnelius, pankolius, pomidorus, agurkus ir kitas šviežio derliaus daržoves.
Neutralaus skonio, kupini gerųjų medžiagų
Viena mėgstamiausių pavasario daržovių – agurkai. Jie ne tik skanūs ir gaivūs, bet ir pasižymi gerosiomis savybėmis. Vienas agurkas turi net 95–97 proc. vandens. Be to, jame gausu vitaminų, mineralų, kalio, magnio ir skaidulų.
Agurkuose taip pat yra antioksidantų, kurie neleidžia kauptis kenksmingiems laisviesiems radikalams ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką.
Agurkus dėl gana neutralaus jų skonio galite derinti su įvairiausiais kitais produktais. Ši daržovė gali suteikti gaivų skonį daugybei patiekalų, tačiau kad ir ką nuspręsite valgyti, bet kokiu atveju gausite daug maistingų medžiagų.
„Agurkai dera su pačiais įvairiausiais ingredientais. Juos skanu gardinti grietine, natūraliu jogurtu. Prie jų dera netgi riešutai: migdolai, pistacijos, kedro riešutai. Patys įvairiausi prieskoniais: bazilikai, kalendros, kmynai, krapai, mėtos, raudonėliai, petražolės, šalavijas, peletrūnai, čiobreliai. Tokie pagardai kaip kaparėliai, sezamai. Pačios įvairiausios rūšies mėsa, žuvis. Sūriai – nuo paprasto varškės iki fetos, ožkos sūrio“, – sako „Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė.
Ji dalijasi ir trimis receptais, kuriuose įmantriai panaudosite vieną mėgstamiausių pavasario daržovių – agurkus.
Šalta agurkų sriuba
Jums reikės:
• 200 g šviežių agurkų
• 100 g avokadų
• 1 skiltelės česnako
• 300 ml geriamo jogurto
• 1 saujos mėtų lapelių
• 2 v. š. smulkintų petražolių
• 1 citrinos sulčių
• žiupsnelio druskos
Gaminame:
Supjaustykite agurką griežinėliais. Kelis agurko griežinėlius ir mėtos lapelius pasilikite papuošimams. Avokadus, agurkus, česnakus, petražoles ir mėtas sudėkite į trintuvą. Supilkite jogurtą ir citrinos sultis, įberkite žiupsnelį druskos ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Gautą masę supilkite į dubenėlius, papuoškite agurko griežinėliais ir mėtos lapeliais. Sriubą tiekite gerai atvėsintą.
Kukurūzų sriuba su agurkų salotomis
Jums reikės:
• 550 g virtų kukurūzų branduolių
• 120 g svogūnų
• 150 g geltonųjų paprikų
• ½ a. š. druskos
• ¼ a. š. maltų ciberžolių
• ¼ a. š. maltų raudonųjų paprikų prieskonių
• 2 v. š. alyvuogių aliejaus
• 700 ml daržovių sultinio
Salotoms:
• 120 g agurkų
• 2–3 raudonųjų svogūnų
• 1 skiltelės česnako
• 2 v. š. alyvuogių aliejaus
• 2 v. š. citrinų sulčių
• ryšulėlio petražolių (pagal skonį)
• žiupsnelio druskos
Gaminame:
Į puodą supilkite sultinį ir pakaitinkite ant viryklės nedidelėje kaitroje. Elektriniu trintuvu susmulkinkite svogūną ir geltonąją papriką. Tada sudėkite kukurūzus ir darkart susmulkinkite trintuvu. Į gautą masę supilkite druską, pipirus, ciberžoles, aliejų ir pusę karšto sultinio. Viską darkart susmulkinkite elektriniu trintuvu.
Po truputį pilkite likusį sultinį toliau smulkindami iki kol masė taps vientisa ir kreminė. Palikite sriubą atvėsti ir imkitės salotų ruošimo. Susmulkinkite daržoves, viską sudėkite į salotinę ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis bei druska. Paruoštas salotas ir pravėsusią sriubą palikite šaldytuve maždaug dviems valandoms. Serviruokite sriubą mėgstamiausiose sriubos lėkštėse ir į kiekvieną įdėkite po pora šaukštų gaiviųjų salotų.
Grilyje kepta vištiena su rytietiškomis salotomis
Jums reikės:
• 300 g vištienos filė
• ½ a. š. druskos
• ½ a. š. rūkytos paprikos prieskonių
• ½ a. š. česnako granulių
• 2 v. š. alyvuogių aliejaus
• 2 v. š. citrinų sulčių
• 2 v. š. aliejaus kepimui
Salotoms:
• 100 g bulguro
• ½ mažo svogūno
• 1 saujos šviežių petražolių
• 3 v. š. šviežių mėtų
• 2 pomidorų
• 1 mažo agurko
• žiupsnelio druskos
• 2 v. š. alyvuogių aliejaus
Gaminame:
Vištienos filė apibarstykite druska, rūkyta paprika bei česnakų granulėmis ir prieskonius gerai įtrinkite į mėsą. Apšlakstykite filė alyvuogių aliejumi bei citrinų sultimis ir marinuokite apie 15 minučių. Išvirkite bulgurą pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas, nupilkite vandens perteklių ir palaukite, kol atvės. Smulkiai supjaustykite svogūną, petražoles ir mėtas, o pomidorus ir agurkus – kubeliais. Daržoves ir prieskonines žoleles sudėkite į indą su bulguru, įberkite druskos, apšlakstykite citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi ir viską gerai išmaišykite.
Grilio keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite marinuotą vištieną ir apkepkite iš abiejų pusių. Kai vištiena iškeps, keptuvę nukelkite nuo kaitros, uždenkite folija ir leiskite kelias minutes pastovėti, kad tolygiai pasiskirstytų mėsoje esančios sultys. Galiausiai mėsą supjaustykite gabalėliais ir patiekite su gaiviomis rytietiškomis salotomis: kruopas išvirkite pagal instrukciją nurodytą ant pakuotės. Leiskite joms atvėsti. Daržoves ir prieskonines žoleles supjaustykite. Viską sumaišykite ir paskaninkite aliejumi bei žiupsneliu druskos.