Vieni iš jų – Vaido ir Irmos Nagreckių salotų ir Vincento Lataičio svogūnų ūkiai, kuriems į tarptautines daržovių auginimo praktikas lygiuotis padeda kasmet atnaujinamas GlobalG.A.P. (angl. „Good Agricultural Practice“) gerosios žemdirbystės praktikos standartas.
Apie 400 hektarų ūkį turintis V. Nagreckis pasakoja, kad salotos yra itin daug rūpesčio reikalaujanti kultūra, o jo teritorijoje auga net 10 skirtingų šių daržovių rūšių.
„Salotų sodinimas – sudėtingas procesas, prasidedantis kovo 20 dieną ir pasibaigiantis maždaug rugsėjo viduryje. Jei metai geri, sulaukiame maždaug 3 derlių, paskutinis gali pradžiuginti net gruodį.
Norėdami išlaikyti auginamų daržovių kokybę, nuolat investuojame į naujas technologijas – didelį dėmesį skiriame salotų laistymui, nes siekdami apsaugoti produkciją nuo karščio, privalome užtikrinti reikiamą vandens kiekį. Taip pat mūsų turimas vakuuminis šaldytuvas padeda sparčiai atvėsinti šias daržoves, o tokiu būdu jos išlieka šviežios ilgesnį laiko tarpą“, – sako ūkininkas.
Anot 300 hektarų plotą valdančio V. Lataičio, svogūnus jis augina dar nuo praėjusio amžiaus pabaigos, o šios daržovės užima maždaug penktadalį viso ūkio. Likusi teritorijos dalis, taikant sėjomainos principą, yra užsėjama javais.
„Kasmet užauginame apie 2000 tonų svogūnų, tai yra apie 40 mln. vienetų. Mes naudojame modernią sėjamąją, kuri leidžia pasėti numatytą sėklų skaičių ploto vienete. Tai darome balandžio pradžioje, o visą vasarą aktyviai kovojame su piktžolėmis, prižiūrime svogūnus, juos laistome. Rudenį daržoves iškasame, surenkame, nuvalome ir per visą žiemą laikome sandėlyje. Tinkamas sąlygas čia palaiko kompiuteriu valdoma klimato kontrolės sistema, o tokia aplinka užtikrina, kad svogūnai išlieka kokybiški iki kitos vasaros“, – teigia pašnekovas.
Tarptautiniai sertifikatai leidžia atsekti auginimo grandinę
V. Nagreckis akcentuoja, kad jo ūkis yra sertifikuotas pagal tarptautinį GLOBALG.A.P. (angl. Good Agricultural Practice – Geroji žemės ūkio praktika) standartą, kuris užtikrina tvaresnę ir saugesnę produkciją.
„Nuo pat ūkininkavimo pradžios žinojome, kad norėsime atitikti aukščiausios kokybės standartus ir įgyti GlobalG.A.P. sertifikatą, kurį gauti – itin sudėtinga. Pirmą kartą pasiruošimo procesas užtruko labai ilgai – turėjome įgyvendinti daugybę kokybės ir saugumo reikalavimų. Ir nors dabar jau pažįstame visas procedūras, stengtis reikia kasmet. Tai verčia judėti į priekį“, – sako prekybos tinklui „Lidl“ salotas tiekiantis ūkininkas.
Anot jo, šis standartas – ne tik tiesesnis kelias į platesnius vandenis eksportuojant prekes, bet ir kokybiškesnių daržovių garantas: „Laikydamiesi sertifikato reikalavimo, privalome skirti didžiulį dėmesį nepriekaištingai salotų tiekimo grandinei.
Pavyzdžiui, jei pirkėjas įsigytų salotų pakuotę ir liktų ja nepatenkintas, mes galėtume atsekti, kur ji augo, kuo ji buvo tręšiama, kokia komanda ir kada daržovę nupjovė ar supakavo. Taip mes parodome, kad prisiimame atsakomybę už kiekvieną savo produktą ir galime nustatyti kiekvieną auginimo etapą, kuriame suklydome bei to nedaryti ateityje.“
Tiesus kelias į aukštesnę kokybę
V. Nagreckiui antrina ir V. Lataitis, kurio ūkis taip pat nuo 2019 m. yra sertifikuotas pagal GlobalG.A.P standartą: „Šį sertifikatą galima laikyti tam tikru įvertinimu, mūsų ūkį pastatančiu į tą pačią lentyną su kitais, pasaulinio lygio ūkiais. Tai yra įrodymas, kad mūsų daržovės yra auginamos atsakingai ir saugant gamtą, o darbo metu rūpinamės darbuotojų sveikata, sauga ir gerove.“
Pasak „Lidl“ parduotuvėms svogūnus tiekiančio ūkininko, šis standartas – kelias į itin aukštą ūkyje kultivuojamų svogūnų kokybę, leidžiantis įgyvendinti ir partnerių reikalavimus.
„Kiekvienais metais ūkyje yra atliekamas tarptautinis auditas, kurio metu yra sprendžiama, ar pratęsti sertifikato galiojimą. Jo metu mums suteikiami patarimai ir rekomendacijos, kaip galėtume dar labiau pagerinti daržovių auginimo procesus, darbuotojų sąlygas. Apskritai, GlobalG.A.P. standartas mums atveria ir griežtus kriterijus taikančių partnerių duris, pavyzdžiui, „Lidl“. Džiaugiamės, kad nuo pat prekybos tinklo starto Lietuvoje esame sukūrę tvirtą partnerystę, padedančią mums tobulėti ir pasiekti platų pirkėjų spektrą“, – sako pašnekovas.
Vaisiams ir daržovėms taiko išskirtinius reikalavimus
Anot „Lidl Lietuva“ Pirkimų departamento socialinės atsakomybės vadovės Rasos Didjurgytės, vienas iš prekybos tinklo prioritetų – kuo aukštesnės produkcijos kokybės užtikrinimas. Vaisiai ir daržovės – ne išimtis.
„Mums itin svarbus ne tik prekybos tinklo parduotuvėse siūlomų daržovių ir vaisių šviežumas bei aukšta jų kokybė, bet ir „Lidl“ partnerių prisiimama atsakomybė už poveikį aplinkai, darbuotojų gerovės ūkiuose užtikrinimas. Tai įgyvendinti padeda aukštų reikalavimų mūsų tiekėjams – tarp jų ir Vaido bei Irmos Nagreckių salotų ir V. Lataičio svogūnų ūkiams – kėlimas. Vienas iš jų – būtinybė turėti GlobalG.A.P. sertifikatą, kurio taisyklėse nurodyta, kad augintojas turi vadovautis gerąja žemdirbystės praktika, tausoti gamtos išteklius, laikytis darbuotojų ir produktų saugos bei daugybės kitų kriterijų“, – sako R. Didjurgytė.
Ji pažymi, kad vaisiams ir daržovėms „Lidl“ taip pat taiko gerokai griežtesnius reikalavimus dėl pesticidų ar kitų cheminių medžiagų likučių, nei yra nurodyta teisės aktuose: „Sau ir savo tiekėjams keliame vis daugiau tikslų, kuriais siekiame dar labiau tausoti aplinką ir klientams pasiūlyti kaip įmanoma aukštesnės kokybės produktus.
Pavyzdžiui, veikliųjų medžiagų likučių kiekiai negali viršyti trečdalio didžiausios leistinos likučių koncentracijos, t.y. iki 33 proc. nuo ES reglamente nustatyto limito. Taip pat bendra nustatytų pesticidų likučių suma negali viršyti 80 proc., o veikliųjų medžiagų skaičius – penkių. Šiais metais išsikėlėme dar vieną tikslą – sudarėme sąrašą veiklių medžiagų, atsižvelgdami į jų poveikį aplinkai ir žmonių sveikatai, kurios jau po metų bus griežtai draudžiamos mūsų vaisiuose ir daržovėse.“