Sulčių spaudėjai, darbus šiemet pradėję rugpjūčio pabaigoje, dabar prognozuoja, kad šie metai bus labai geri – netrūksta nei vaisių, nei juos išsispausti ir žiemai pasiruošti šviežių natūralių sulčių norinčių kraštiečių
Pilnu tempu
„Rinkos aikštė“, kaip ir kasmet, aplanko tai vienus, tai kitus Kėdainių krašto sulčių spaudėjus. Kėdainių krašte sulčių spaudimo sezonas pirmosiomis rugsėjo dienomis vyko visu tempu.
Patyrę sulčių spaudėjai sako, kad šiemet sulčių spaudykloms yra puiki galimybė atsigauti po praėjusiais metais patirtos visiškos nesėkmės.
Anot jų, pernykščiai metai buvo patys prasčiausi, mat nebuvo iš ko spausti sulčių. Sulčių spaudėjai teigė pernai išspaudę net 80 procentų mažiau sulčių nei vidutiniškai išspaudžiama kasmet.
Šeštas sezonas
„Darbą pradedame nuo ankstyvo ryto. Pilna spaudykla obuolių. Aptarnaujame nuo trijų iki penkių klientų per valandą.
Sulčių šiemet tikrai bus, nes yra iš ko jas spausti. Metai bus labai geri. Gyvuoju jau šešerius metus, tad galiu sau leisti prognozuoti gerą sezoną.
Sulčių šiemet bus išspausta tikrai daug ir įvairių, be to, ne tik iš obuolių, bet ir iš kitų vaisių ir net daržovių“, – aprodydamas spaudyklos patalpas kalbėjo vienos iš didžiausių Kėdainių rajone Sirutiškio kaimo sulčių spaudyklos savininkas Darius Mikalauskas.
Yra ką spausti
Verslininkas tikino, kad šie metai bus labai, nes yra daug obuolių ir kriaušių. O jų yra todėl, kad pavasarį šalnos nepakando žiedų.
„Šiemet šalnos nenušaldė žiedų ir obuolių buvo užmegzta labai daug. Todėl vaisių šiemet yra labai daug, obuoliukai normalaus dydžio. Atvažiavę žmonės sako, kad šiemet obuolių soduose, daržuose ir sodybose apstu. Tai veža į spaudyklą ir išspaudžiam.
Kėdainiečiai sultis tikrai mėgsta. Kiek turi, tiek spaudžia. Ieško žmonės obuolių pas kaimynus, ieško, kas nemokamai leidžia nusiskint. Žmonės tikrai pasiilgę natūralių sulčių, kurios yra tikras energijos šaltinis“, – pabrėžia D.Mikalauskas.
Pradėjo rugpjūtį
Šiemet Sirutiškio kaimo sulčių spaudykla sultis spausti pradėjo nuo rugpjūčio 18-osios.
„Atėjus rugsėjui dirbame visai be išeiginių. Laukiame žmonių kasdien, jie pas mus gali atvykti nuo ryto iki vakaro.
Dirbame be savaitgalių, be švenčių, priimame žmones visada“, – sako didžiausias sulčių spaudėjas Kėdainių rajone.
Skoniai įvairūs
D.Mikalauskas, paklaustas, kokias sultis labiausiai mėgsta kėdainiečiai, šypsodamasis atsako, kad šviežias.
„Atveža žmonės obuoliukų ir prašo juos sumaišyti su moliūgais, morkomis, kriaušėmis, apelsinais, cukinijomis, melionais. Galima į obuolių sultis įmaišyti vynuogių. Čia pagal žmogaus norą ir pageidavimus.
Galiu pabrėžti, kad kainos nuo praėjusių metų nepakito, jų tikrai nedidinome. Išsispausti 5 litrus sulčių kainuoja 2,5 euro.
Taigi vieną litrą sulčių išspausti kainuoja vos pusė euro. Dar papildomai žmogus gali įsigyti dėžutę, kad būtų patogiau, o galima ir be jos“, – kviesdamas apsilankyti jo spaudykloje pasakojo D.Mikalauskas.
Planuoja plėtrą
D.Mikalauskas pabrėžė, kad sulčių spaudimas yra gana rizikingas ir daugybės investicijų reikalaujantis verslas.
„Sunku prognozuoti, mat vienais metais obuolių yra, metai būna geri, kitais metais – visiškas krachas. O juk įrengimai man kainavo, investicijas dariau didžiules, viskas turi atsipirkti.
Tačiau tikiu, kad viskas bus gerai ir optimistiškai žiūriu į priekį. Planuoju verslo plėtrą Baltarusijoje, o gal ir kitose šalyse. Kodėl gi ne“, – optimistiškai kalbėjo D.Mikalauskas.