Konkursas „Geriausias ekologinės gamybos ūkis“ Lietuvoje organizuojamas jau dvylika metų. Jo tikslas – skatinti ir viešinti ekologinės žemės ūkio bei maisto produktų gamybos plėtrą.
Be to, tokia pat iniciatyva yra organizuojama ir Latvijoje, Estijoje bei Vokietijos Meklenburgo-Pomeranijos žemėse.
Pernai konkurso ribos buvo išplėstos – įsteigta dar viena nominacija „Geriausia ekologinės gamybos įmonė“, apdovanojant ir geriausius gamybininkus, taip akcentuojant galutinį produktą.
Šiemet konkurso komisijoje dalyvauja Žemės ūkio ministerijos specialistai, mokslininkai ir ekologinės gamybos ekspertai iš Kauno technologijos universiteto Maisto instituto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos, Lietuvos ekologinės žemdirbystės asociacijos, Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos, VšĮ „Tatulos programa“, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystės instituto, Žemės ūkio rūmų, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Sodininkystės ir daržininkystės instituto ir Molėtų rajono ekologinių ūkių bendruomenės „Gojelis“.
Šią savaitę komisija pradėjo ūkių ir gamybos įmonių apžiūras. Iš viso iki liepos mėnesio pabaigos planuojama aplankyti 19 ekologinės gamybos ūkių.
Komisijos nariai tiesiogiai bendrauja su ekologinės produkcijos augintojais, vertina jų veiklą balais pagal įvairius kriterijus.
Planuojama, kad išrinktas geriausias 2019 m. ekologinės gamybos ūkis bus apdovanotas rugsėjo 26 d. Žemės ūkio ministerijos organizuojamos Maisto šventės metu.